IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия спира вноса на кафе в страната

Решението бе взето на фона на война между фермерите и индустрията за инстантно кафе

17:15 | 22.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Правителството на Бразилия временно спира вноса на кафе в страната на фона на война между фермерите и индустрията за инстантно кафе, съобщава Bloomberg.

Президентът Мишел Темер взе решението късно във вторник след среща между правителствен представител, конгресмени и земеделци от бразилските щати производители на кафе, сочи изявление на правителството.

В него се казва, че президентът е променил решението си, след като законодателите са представили данни, показващи, че доставките на бразилското кафе робуста са достатъчни за местните нужди, а вносът ще навреди на местните земеделци.

Решението на Темер представлява рязък завой по въпроса, който изправи фермери срещу производители в страната, която е най-големият производител и износител на кафе в света. В понеделник земеделският министър заяви, че правителството ще позволи вноса на т.нар. зелена робуста от Виетнам, но още на следващия ден бе внесен законопроект за спиране на хода.

Двегодишната суша доведе до срив на производството на зърната робуста в Espirito Santo – най-големия им производител в Бразилия. Според депутат от същия щат ако решението за вноса не бе отменено, „бремето му“ щеше да падне върху Темер.

Местните цени на сорта робуста са се сринали с 22% от рекордните нива на 14 ноември, когато започват разговорите около вноса, сочат анализатори от University of Sao Paulo. Оттогава насам фермерите в Espirito Santo са изгубили около 162 млн. долара потенциални приходи заради спада на цените.

В същото време цените на робуста в Лондон са се повишили с 53% през последните 12 месеца заради опасения около доставките, а фючърсите върху сорта арабика в Ню Йорк са нараснали с около 26% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
v_tin
преди 7 години
Местните цени на сорта робуста са се сринали с 22% от рекордните нива на 14 ноември, когато започват разговорите около вноса, сочат анализатори от University of Sao Paulo. Оттогава насам фермерите в Espirito Santo са изгубили около 162 млн. долара потенциални приходи заради спада на цените.В същото време цените на робуста в Лондон са се повишили с 53% през последните 12 месеца заради опасения около доставките, а фючърсите върху сорта арабика в Ню Йорк са нараснали с около 26% на годишна база.То там социализъм бе, държавата не разрешава да си изнася, цените падат, фермерите не могат да си покриват заемите и фалират, някой изкупува плантациите и става монополист. Кеф ти кафе, кеф ти нес кафе. А аз мислех че само в бг стават такива неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още