IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската козметична компания Natura купува Avon в сделка за 2 млрд. долара

Очаква се сделката, която ще създаде четвъртата по големина козметична компания в света, да бъде финализирана в началото на 2020 г.

15:52 | 23.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилската компания Natura съобщи, че е постигнала споразумение за закупуването на конкурента си Avon Products чрез размяна на акции, създавайки четвъртата по големина козметична компания в света със засилено внимание към директните продажби, съобщава Ройтерс.

Въз основа на споразумението Natura ще притежава 76% от общия бизнес с годишни приходи от над 10 млрд. долара, съобщи бразилската козметична компания в комюнике.

След като Natura навлезе в бизнеса с луксозни магазини за продажба на дребно чрез придобиването на Aesop през 2013 г. и The Body Shop през 2017 г., закупуването на най-големия й конкурент в директните продажби възобновява вниманието към основния бизнес на компанията с дистрибуцията от врата на врата.

Бразилия е най-големият пазар на Avon с близо една четвърт от продажбите, но бизнесът й в страната пострада през последните години заради слабата икономика и силната конкуренция от страна на Natura.

133-годишната компания, базирана в Лондон, е приела офертата за придобиване от 0,3 акции на Natura за всяка акция на Avon. Това оценява книжата на Avon на около 2 млрд. долара, което съставлява премия от 28% спрямо цената на акция на компанията в края на борсовата търговия на 21 май.

Социалните и икономически тенденции в Бразилия защитават модела на директните продажби на козметични продукти, който се изразява в „консултанти“, продаващи предимно на познати, от заплахата на електронната търговия.

Natura има отчетливо предимство на пазара на директни продажби в Бразилия, сочат данни на компанията Euromonitor, която й дава пазарен дял от 31%, следвана от Avon с дял от близо 16%.

Natura смята, че сделката може да спести разходи между 150 и 250 млн. долара на година.

Много консултанти вече предлагат продукти както на Avon, така и на Natura, което според анализатора Андреш Естевеш може да успокои притесненията на антитръстовите регулатори.

Сделката, която трябва да бъде одобрена от акционерите на Natura и Avon, както и от регулаторните органи в Бразилия и други страни, се очаква да бъде финализирана в началото на 2020 г.

Ако сделката приключи в този срок, Natura съобщи, че ще плати 530 млн. долара на инвеститори, притежаващи привилегировани акции Серия С на Avon, и допълни, че има гарантирано финансиране от Banco Bradesco, Citigroup и Itau Unibanco Holding.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още