IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit без сделка ще струва на британската модна индустрия над 1 млрд. долара

Модната индустрия носи на британската икономика годишно около 32 млрд. паунда

12:13 | 22.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще струва на модната индустрия в страната до 900 млн. паунда (1,1 млрд. долара) заради допълнителни мита, а някои допълнителни разходи биха могли да увеличат цената дори още повече.

Това са заключенията на британската неправителствена организация British Fashion Council, цитирана от Bloomberg.

Според тях преминаването към правилата на Световната търговска организация (СТО) заедно с по-строгия контрол върху международните морски доставки може да се отрази зле на британската индустрия. От неправителствената организация предлагат допълнително финансиране, което да гарантира, че британската мода ще остане конкурентна в международен план.

Модната индустрия носи на британската икономика годишно около 32 млрд. паунда, показват данни на групата, като в нея работа намират общо близо 890 000 души. Но като сектор, който разчита в голяма степен на приходи от износ, на глобалната верига на доставки и на таланти от различни краища на света, тя ще бъде изправена пред редица предизвикателства, ако страната напусне ЕС без сделка на 31 октомври.

„Призоваваме правителството да сключи сделка с ЕС, която ще гарантира здравословния и стабилен растеж на модната индустрия“, се казва в становището на British Fashion Council.

Дизайнерите, които от края на миналата седмица представят пролетните си колекции на Лондонската седмица на модата, все още не разполагат с много яснота за това как ще се справят с предизвикателствата на по-високите цени заради новите митнически и транспортни условия.

Въпреки това британската модна индустрия не е основното притеснение на управляващите в Лондон. Британското промишлено производство отбеляза през август най-бързия си спад от над седем години, показаха по-рано този месец данни на IHS Markit.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още