Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Brexit повлия и на световната консумация на вино

Въпреки несигурността обаче световното производство на вино се е възстановило през 2018 г. след 60-годишен минимум

Brexit повлия и на световната консумация на вино

Снимка: Архив Ройтерс

Световната консумация на вино не е нараснала през миналата година, най-вече заради икономическото забавяне в Китай и несигурността около Brexit. Това коментират от Международната организация по лозата и виното (OIV), съобщи Франс прес. Миналата година в света са консумирани около 246 милиона хектолитра вино спрямо 246,7 милиона хектолитра през предходната година, обяви организацията, чиято централа е в Париж. Световната консумация на вино "изглежда бележи пауза в растежа си най-вече заради спадналото потребление в Китай и Обединеното кралство", според Международната организация по лозата и виното.

Все пак, световното производство на вино се е увеличило до близо рекорден максимум през 2018 година, възстановявайки се бързо от слабата реколта през предходната година, въпреки че потреблението не е нараснало, показват данни на OIV, цитирани от Ройтерс.

След 60-годишен минимум през 2017 година, когато производството пострада от екстремното време в Европа, включително суша и бури, световната продукция се е увеличила със 17% през миналата година до 292,3 милиона хекотлитра, съобщи организацията. 

Още по темата

Растежът е задвижван от значителното увеличение на производството в Италия, Франция и Испания - три от най-големите световни производители. Всички те са отчели продукция, която е с поне 13% над петгодишните средни стойности.

През миналата година САЩ , водещият световен консуматор на вино от 2011 година, са продължили да регистрират увеличение на вътрешното търсене до 33 милиона хектолитра, което е увеличение с 1,1% спрямо 2017 година. В Южна Америка потреблението се е понижило в една от големите страни производителки на вино като Аржентина (8,4 милиона хектолитра или -6,3%), допълва БТА.

В Европа потреблението е останало почти стабилно във Франция (26,8 милиона хектолитра , -0,7%), в Италия (22,4 милиона хектолитра , -0,9%), Германия (19,7 милиона хектолитра, +1,3%) и в Испания (10,7 милиона хектолитра, +1,8%). Точно обратното потреблението в Португалия и Румъния се е увеличило съответно с 5,4 процента и 8,7% до 5,5 милиона хектолитра и 4,5 милиона хектолитра, докато Гърция е отбелязала спад от 8,7 процента до 2,1 милиона хектолитра.

Британците са изпили само 12,3 милиона хектолитра през 2018 година, което е с 3,1% по-малко спрямо 2017 година.
В Китай, където растежът се е забавил, потреблението през 2018 година "се е понижило с 6,6% спрямо 2017 година и е достигнало 18 милиона хектолитра", сочат данните на Международната организация по лозата и виното.

Испания си е останала водещият износител по обем през миналата година с 20,9 милиона хектолитра, което е 19,4% от световния пазар.

Франция се е наредила на първо място в света като износител по стойност с 9,3 милиарда евро оборот от износа (+2,8%).

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Eldorado и Caesars създават най-големия оператор на казина в САЩ