IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската киноверига Cineworld иска да придобие канадската Cineplex

Веригите киносалони прибягват до сливания и придобивания, за да намалят разходите и за да могат да си позволят подобрение на съоръженията

13:05 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Базираната в Лондон киноверига Cineworld Group планира да придобие канадската компания Cineplex за 1,64 млрд. долара, което ще даде тласък на консолидацията в индустрията на киносалоните.

Cineworld ще плати 34 долара на акция за Cineplex, което е 42% премия на цената за акция на канадската компания при затваряне на борсовата сесия в петък. Сделката ще бъде финансирана със заем в размер на 2,3 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Акциите на Cineworld поевтиняха с 3.3% към 9:11 ч. местно време в Лондон, а по-ранната загуба от цели 8,6% се оказа най-големият спад, който цената на ценните книжа на компанията е отбелязвала в рамките на ден за период от около две години. Анализатори от Citigroup заявиха, че макар сделката да има смисъл, след нея дългът на Cineworld ще остане значителен.

Веригите киносалони прибягват до сливания и придобивания с цел да намалят разходите и да могат да си позволят подобрение на съоръженията, за да противодействат на риска услуги като Netflix да повлияят на посещаемостта. Освен това по-големите вериги биха имали по-силна позиция при преговори с гиганти като Walt Disney например.

„Сделката се прави на първо място, за да се подобри преживяването за клиентите и да се увеличи техният брой, и на второ място - за да се постигне ефективност при други разходи“, каза в интервю за Bloomberg Муки Грейдингер, изпълнителен директор на Cineworld.

Грейдингер сподели, че според него Netflix не представлява „пряка конкуренция“. Въпреки това други анализатори посочиха, че стрийминг услугите на Disney и HBO ще добавят натиск върху веригата киносалони.

Според Амин Бенсайд, анализатор от Bloomberg Intelligence, най-добрите киновериги се подготвят за 2020 г., за която се предполага, че ще бъде изпълнена с предизвикателства за боксофиса. „Студийният модел може да се справи с повишения натиск, ако новите услуги като Disney + и HBO Max следват стъпките на Netflix, като разработят още филми за своите цифрови услуги“, добави той.

Придобиването на Cineplex, която имаше няколко салона и в София преди години, преди да напусне пазара ни, и която оперира 165 киносалона в цяла Канада, е продължение на настъплението на Cineworld в Северна Америка. През 2018 г. компанията закупи американския оператор Regal Entertainment в сделка за 3,6 млрд. долара в стремежа си към разширяване на възможностите за растеж извън Обединеното кралство и Ирландия. Британската компания вече получава почти три четвърти от своите приходите от Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още