Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската модна индустрия е на ръба на оцеляването след Brexit

Някои компании от сектора вече местят централите си в страни членки на ЕС

Британската модна индустрия е на ръба на оцеляването след Brexit

Снимка: EPA/БГНЕС

Над 400 видни представители на британската модна индустрия подписаха отворено писмо до премиера на страната, предупреждавайки, че бюрокрацията след Brexit и ограниченията за пътуванията заплашват оцеляването им, предава ВВС.

Подписалите писмото, сред които Туиги и Катрин Хамнет, твърдят, че някои компании вече местят централите си в страни членки на ЕС. Те допълват, че секторът носи приходи от 35 млрд. паунда на Великобритания и в него са заети един милион души.

„Но ние сме пренебрегнати в тази сделка и притесненията ни не са взети предвид“, се казва в писмото до Борис Джонсън. Подписалите го представители на модната индустрия призовават за среща с министри, защото „без спешно внимание тези проблеми ще изложат на риск непосредственото и дългосрочното бъдеще на сектора“.

Те заявяват, че търговското споразумение, финализирано на Бъдни вечер, само седмица преди Великобритания да напусне единния пазар и митнически съюз на блока, не е изпълнило обещанията за безпроблемна търговия в бъдеще.
Притесненията на сектора са в унисон с тези на други индустрии – от музикалната до риболовната, които твърдят, че новият бюрократичен режим застрашава бъдещето им.

Още по темата
Но според писмото модната индустрия допринася „повече за БВП на Великобритания от риболова, музикалната, филмовата и автомобилната индустрии, взети заедно“.

Моделът Ясмин Льо Бон казва, че заради естеството на индустрията хората трябва да могат да пътуват свободно в рамките на ЕС.

„Работя в тази индустрия през последните 37 години. Тя функционира по много специфичен начин, като поръчки се потвърждават буквално в последната минута. Може да получа обаждане, да взема решение и да съм на летището до два часа“, казва тя.

„Затова трябва да бъдем изслушани и правителството трябва да работи с нас, преди да е станало твърде късно“, допълва Льо Бон.

Дизайнерът Катрин Хамнет казва, че много компании може да са само на няколко седмици от фалита. „Нуждаем се от радикална промяна до края на февруари на митническите споразумения, включително ДДС върху всички стоки, доставени в страна членка на ЕС, или британските брандове ще умрат“, категорична е тя.

Миналата седмица Саманта Камерън, съпруга на бившия премиер Дейвид Камерън, който организира референдума за Brexit през 2016 г., заяви, че модният й бизнес намира търговията след Brexit с ЕС за „предизвикателна и трудна“.

„Работим в тясно сътрудничество с компаниите в модната индустрия, за да гарантираме, че те ще получат необходимата подкрепа, за да търгуват ефективно с Европа и да се възползват от нови възможности, след като сключим търговски споразумения с най-бързо растящите пазари в света“, каза говорител на правителството.

„Знаем, че някои компании са изправени пред предизвикателства с конкретни аспекти от нашите нови търговски отношения с ЕС. Поради това задействаме помощи за износ, организираме уебинари с експерти и предлагаме на компаниите подкрепа чрез мрежата си от 300 международни съветници в областта на търговията. Това се прибавя към милионите, които инвестираме, за да разширим сектора на митническите посредници“, допълни говорителят.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Danone търси нов ръководител, но намирането на кандидат може да е трудно