IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските производители на часовници намират неочаквана подкрепа от Brexit

В същото време швейцарските компании от бранша изпитват сериозни затруднения

12:47 | 03.10.16 г.
<p>
	Снимка: Bremont Watches Facebook Page</p>

Снимка: Bremont Watches Facebook Page

Бизнесът на часовникарите в Швейцария е засегнат от по-слабия износ вече 14 поредни месеца, но малка фирма в Хенли на Темза в Англия – по-известна с ежегодната си Кралска регата, отколкото с фините си часовници, плава срещу течението, разказва Bloomberg.

Подкрепени от поевтиняването на паунда, британските продажби на часовниците Bremont са нараснали, откакто страната гласува през юни да напусне Европейския съюз, казва съоснователят Гил Инглиш. Това помага на компанията да преодолее стръмния спад в продажбите на часовници в Хонконг, което допринася за опасенията на швейцарските компании.

„Нещата са доста положителни“, казва Инглиш в интервю. „Внезапно Великобритания се появи отново на картата, и то по странен начин. Винаги сме били в подкрепа на това. Цялата ни идея е да разказваме историята на британското часовникарство“.

Успехът на Bremont показва как референдумът около Brexit помага на някои британски компании за луксозни стоки, поне в краткосрочен план, тъй като страната привлича богати посетители заради по-ниските цени. Освен успеха на Bremont, акциите на други британски компании за луксозни стоки, включително Burberry и Mulberry, поскъпват от референдума насам.

Швейцарските марки часовници, собственост на компании като Cie Financiere Richemont, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton и Swatch Group, изпитват сериозни затруднения. Продажбите, които вече са под натиск заради възхода на умните часовници, са ударени и от серията терористични атаки във Франция и на други туристически дестинации в Средиземноморието, което отблъсква туристите.

Bremont изнася около 60% от общо 8 хил. до 10 хил. часовника, които произвежда годишно. Макар че продажбите са намалели с около 20% тази година в Хонконг, Инглиш казва, че компанията е напът да отбележи цялостен ръст от 15% за годината заради силни продажби във Великобритания и САЩ.

Може да минат шест месеца, преди данните за туризма да покажат изцяло влиянието на по-слабия паунд, казва Гилем Говил, анализатор в Credit Suisse. Дотогава, добавя той, много производители на часовници може да са повишили цените.

Макар че Bremont твърди, че поддържа британските цени стабилни, поевтиняването на паунда не носи само предимства. Частите, внасяни от Швейцария, формират около 30% от стойността на часовниците на компанията, които се продават на цени от 2695 до 27 950 паунда (3509 до 36 400 долара). Въпреки богатата история на часовникарството във Великобритания индустрията е изгубила голяма част от експертизата си заради Швейцария. Заради франка, който е поскъпнал с около 13% спрямо паунда от референдума насам, разходите на Bremont също са нараснали.

Именно затова компанията се опитва да намали зависимостта си от швейцарски части за часовниците си. Тя е наела инженери с опит в автомобилните състезания и индустрията по отбрана и работи заедно с Advanced Manufacturing Research Centre в Шефийлд, Англия, за да разработи нови процеси.

„Поне с 30-40% по-малко ефективни сме от конкурентите ни в Швейцария при създаването на часовници“, казва Инглиш. „Винаги сме знаели това, но ставаме все по-добри и по-добри“.

Въпреки намаляващия износ швейцарски брандове като Rolex, Omega and Patek Philippe все още доминират в луксозния сегмент на индустрията. Едва шепа германски луксозни производители от малкия град Гласхюте също са успели да се наложат заедно с по-известните си алпийски конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още