IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British Airways внедрява технология за сканиране на лицето

Това ще позволи на пасажерите да преминават през проверките, без да показват документи

17:40 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

British Airways внедрява технология, която ще позволи на пътниците да преминават през гейтовете на основното летище в Лондон Хийтроу чрез разпознаване на лицето, пише Bloomberg.

Биометричните устройства ще сканират бордната карта, а след това и лицето, проверявайки самоличността на пътника. Това ще позволи на пасажерите да преминават през проверките, без да показват документи.

Системата цели да ускори проверките преди качването на самолета, както и да намали вероятността за допускане на грешки.

Три гейта ще използват оборудването за сканиране на лицето, а още 33 е планирано да заработят в следващите месеци. Системата ще се използва първоначално само за вътрешни полети, като идеята е впоследствие да бъде приложена и при международни полети.

British Airways, подразделение на базираната в Лондон IAG SA, вече работи с чек-ин гишета за багажа, които са на самообслужване на летищата Хийтроу и Гетуик. Те са част от четиригодишната реорганизация, инициирана от главния изпълнителен директор Алекс Круз, която включва инвестиции за подобряване на достъпа на пътниците до техните полети.

Технологията за сканиране на лицето ще заработи паралелно с влизащата в сила забрана на американските и британските власти за носене на лаптопи и други по-големи електронни устройства при полети основно от Близкия изток.

Авиационната индустрия търси технология за разпознаване на лицето по целия свят. Парижкото летище Шарл де Гол тества софтуер, който ще ускори паспортния контрол, докато KLM, холандският бранд на Air France-KLM Group, е в тримесечен пробен период на подобна технология на летище Schiphol в Амстердам. Системи също са инсталирани и в САЩ и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още