Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

BYD започва производство на електрически автобуси и коли у нас

Китайската компания ще работи съвместно с българското дружество "Булминерал", като заедно ще започнат сглобяването от догодина в Брезник

BYD започва производство на електрически автобуси и коли у нас

Прозиводството на електрически автобуси и коли у нас започва от 2013 г. Снимка: BYD

Китайската автомобилостроителна компания Build Your Dreams (BYD) е подписала споразумение с варненското дружество „Булминерал“ и заедно ще започнат сглобяването на електрически автобуси и коли в Брезник от догодина.

В понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма направи официално изявление, че китайски инвеститори са готови да вложат средства в три проекта, свързани с произоводството и сглобяването на електрически автомобили и коли у нас. Добрев заяви, че стартът на един от проектите ще бъде даден тези дни.

Вчера представители на двете компании са подписали договор за съвместна работа, с който решават да учредят съвместно дружество, „под шапката на което“ ще започне и производството. Съвместната компания ще се казва Auto Group Motors, или накратко AGM, а неин изпълнителен директор ще бъде сегашният ръководител на завода на „Булминерал“ в Брезник - Михаил Иванов.

Двете страни водят преговори за съвместен бизнес от половин година насам. Официалното откриване на завода, в който ще се извършва дейността, ще се състои през следващата година. Първоначално за производствената дейност ще бъдат използвани звената на „Булминерал“, а в последствие вероятно ще бъдат изградени нови мощности, които да отговорят на пълния обем от работа.

Още по темата

Investor.bg се свърза с Иванов, за да потърси повече информация около предстоящия старт на производството, неговите очаквания и прогнози.

Иванов заяви, че отварянето на изцяло нов завод, отделно от този, с който разполагат в момента в Брезник, зависи изцяло от бъдещите договорки между „Булминерал“ и BYD. Тепърва ще бъде решено например кои компоненти ще се правят у нас и кои ще се внасят от Китай.

„Все още водим преговори, но вероятно в близкия месец ще стане напълно ясно какви ще бъдат производствените ни нужди. Ако заводът ни в Брезник се окаже, че няма нужния производствен капацитет, ще открием ново звено най-скоро“, обясни Иванов.

Изпълнителният директор уточни, че първоначално в новосъздаденото дружество ще бъдат ангажирани минимум 150 човека, като през следващата година ще се разкрие потенциал за наемането на още много работна ръка. Служителите, които ще отговарят за сглобяването на електрическите автобуси и коли, ще бъдат изцяло българи, но първоначално у нас ще пристигнат представители на BYD, които ще извършат определени обучения на персонала.

„Щом производството е в България и работниците да бъдат българи - ние държим на това. За нас е важно да дадем работа на колкото се може повече наши специалисти, които да се развият в областта на автомобилостроенето“, коментира Иванов.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
14
 
15
eboyanov до: Longin
преди 8 години
и за това ли успя да се захванеш :)
приятно сглобяване на автобуси
0
 
14
 
14
Longin до: eboyanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
Виж се с какво разполагаш "като технологий" и повече не се изказвай!!
0
 
15
 
13
преди 8 години
Няма профилна снимка
:) Браво, и късмет!!!
1
 
14
 
12
преди 8 години
Няма профилна снимка
Истинската добавена стойност, която официално търсим идва от висококвалифицираните служители. Сглобяването на автобуси и коли ангажира средно и ниско квалифицирани хора. Имаме нужда от съвместна работа свързана с проектиране и разработка на технологии.
Как ще се борим със страни като Индия и Китай що се отнася до ресурс от работна ръка за сглобяване? Цял свят сглобява в Китай, Китай сглобява в България. Малко странно звучи...
0
 
16
 
11
преди 8 години
Хора, Вие правопис учили ли сте?
Всяка инвестиция е добре дошла. И аз бих искал да инвестира тук Рено, но нещо не идват...

Още от Новини
Собственикът на Victoria's Secret се разделя на две