IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на седмо място по брой спечелени медали на "Световното по вино"

Страната е на първо място по съотношение брой мостри – брой получени отличия

16:05 | 15.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България се представи успешно на 24-то издание на „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, което се проведе преди седмица във Валядолид.

Българските производители вземат общо 58 медала – един голям златен, 23 златни, 34 сребърни. 38 от медалите са за червено вино, 13 за бяло и седем за розе.

Допълнително България печели три награди за органично и био вино. Най-много отличия за страната (46 медала) са извоювали производителите от Тракийската равнина, съобщават организаторите на конкурса.

България се нарежда на 7-мо място по брой на спечелените медали. Пред нея са Испания, Франция, Италия, Португалия, Чили и Китай, а след това в класацията остават държави с дългогодишни традиции във винопроизводството като Южна Африка и Гърция. 



Страната е на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали. С 58 спечелени медала от 146 мостри процентът на успеваемост на страната е 39,73%. Испания - страната с най-много медали (619 от 2002 мостри), е с 30,92% успеваемост.

„За трета поредна година България постига високи резултати в Конкурса“, коментира Меглена Михова, представител на Concours Mondial de Bruxelles за България.

„Средната успеваемост е 29%, а успеваемостта на страната ни е около 40%. Това показва, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството“, допълва тя.

9080 вина от 50 държави се състезаваха по време на Concours Mondial 2017 във Валядолид. Бяха присъдени общо 2642 медала, от които 90 големи златни, 853 златни, 1699 сребърни.

Най-много големи златни медала спечелиха Испания, Португалия, Франция и Италия. Близо 58% от наградените вина са от ценовата категория до 8,5 евро.

693 мостри на органични и био вина взеха участие в Конкурса. От тях 165 получиха медал. Мострите от стари реколти вина бяха 30, от които награди получават 20, като 9 от тях отиват в Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Честито на наградените, Живи и Здрави !Все така да правят хубаво вино !!!Тази година на 7-мо, другия път на първо !!!!!Наздраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ГЕРБавия
преди 6 години
Медали вино не правят.......... Нашите не продават у нас това, което е качествено, а ни пробутват смески и вторични вина на високи цени, по-високи дори от френските, американските, чилийските, ЮАР и т.н. Същото е и при останалите производители - искат да те метнат да ти пробутат нещо некачествено, променливо като асортимент и качество......... БГ бизнес !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още