IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава сред най-нещастните страни в Европа

Страната ни заема 88-о място в Глобалния доклад за щастието за 2020 г.

19:18 | 19.03.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

България заема 88-о място в Глобалния доклад за щастието на Мрежата за решения за устойчиво развитие за 2020 г., като се изкачва с осем места спрямо предходната година.

След като пандемията преобърна 2020 г. с главата надолу, докладът включва две класации – обичайната, основаваща се на средния резултат от тригодишни допитвания между 2018 и 2020 г. на института Gallup, и още една, вземаща предвид конкретно 2020 г., за да се разберат последиците от пандемията върху субективното усещане за щастие и как фактори, допринасящи за щастието, са били засегнати от пандемията. Щастие Щастие

В класацията само за 2020 г. България заема 56-о място сред 95 страни с резултат от 5,598, който е по-висок от средния за 2017-2019 г. от 5,102. В класацията, обхващаща 3-годишен период, страната ни остава сред най-нещастните в Европа, като изпреварва само Албания, Северна Македония, Турция и Украйна.

Финландия запазва титлата си на най-щастливата страна в света през миналата година, белязана от пандемията, като доверието на хората един в друг и в правителството им се оказва ключов фактор. Това е четвърта поредна година, в която скандинавската страна оглавява класацията.

Доверието е ключов фактор, свързващ щастието и успешните стратегии за борба с COVID-19, където обществата с по-високо доверие в държавните институции и по-голямо равенство в доходите са по-успешни в борбата с вируса.

Засега Финландия се справя по-добре с пандемията от повечето страни, като избягва блокади, които намаляват задоволството от живота в цял свят. Болниците не са препълнени и тя успява да задържи броя на починалите под 150 на един милион души спрямо средното глобално равнище от около 980. Дания, която е на трето място, също се справя с пандемията относително добре.

САЩ отстъпват с едно място и заемат 19-а позиция, пет места след Канада и три след развиващата се страна Коста Рика, а Афганистан остава най-нещастната страна в света. Щастие Щастие

Двата метода за определяне на класацията този път показват, че промените в общия резултат са скромни, „отразявайки както глобалното естество на пандемията, така и широко споделяната устойчивост пред борбата с нея“.

В топ 10 на най-щастливите страни в света след Финландия и Дания се нареждат Швейцария, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция, Люксембург, Нова Зеландия и Австрия. На обратния полюс са Афганистан, Зимбабве, Руанда, Ботсвана, Лесото, Малави, Хаити, Танзания, Йемен и Бурунди.

„Трябва да си поставяме за цел щастието, а не само богатството, което ще се изпари, ако не се справяме значително по-добре в отговора на предизвикателствата пред устойчивото развитие“, коментира Джефри Сакс, директор на Мрежата за решения за устойчиво развитие.

„Пандемията ни напомня за глобалните екологични заплахи, спешната нужда от сътрудничество и затрудненията в постигането на сътрудничество във всяка страна и глобално. Трябва спешно да си извлечем поуки от COVID-19“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
kmilchev
преди 3 години
С други думи все протестантски държави преобладават в класацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
случайно да си роднина на Иван Митев ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Финландия и останалите отличници ще ни дишат праха далеч назад, ако въведем - сравнително лесно и бързо, зелени авангардни технологии като тази например -https://vertikalna-ferma.alle.bgБВП ?300 млрд., ?2,500 Минимална Заплата, ?1,000 Минимална Пенсия, плюс отделно бонуси, ваучери, помощи, Базов Доход.100% безплатно здраве и образование, безлихвени кредити за иновации и технологии, разсрочване и нулиране на задължения. Ликвидиране на болести и епидемии.Изграждане на изцяло нова икономика, нови села и градове, нова перфектна инфраструктура под конец.Спиране на вноса на горива и стартиране собствено производство и експорт на зелени горива и системи за стотици милиарди евро.Връщане на всички емигранти, плюс заселване на още 5 млн. млади образовани чужденци.България ще се нареди сред най-богатите и щастливи страни в света само за 7-8 години.Толкова е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пеазноглавец, ти винаги ще си беден и нещастен, защото мисленето ти е такова - на лузър.Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , учИли ... моя дедовия ... били инжекцията какво ли не е учИл ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
едните бун.аци милиардери учИли медицина и битехнологии , когато ти си служил в поделение като старшина . другите бун.аци взели та напрАвили сайтове за търговия , когато ти си вдигал курника и си плел ограда за козите ... та тъй ... ама ти си по-печен , е дядя вова разправя са всичко като спихне вие ще оцелеете , всичко си ви е по градинките ... с пенсийката олио и захар и пей сърце ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
пълно лицемерие ... Джефри да обясни как набързо покрай пландемита станаха милиардерите повечко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още