IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска пица с розова вода спечели международен конкурс

Варненецът Радостин Кирязов наблегна на традиционните български продукти

12:50 | 04.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Проект &quot;Единение&quot;</em></p>

Снимка: Проект "Единение"

Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars Pizza Trophy, който се проведе миналата седмица в Порто, Португалия. В съревнованиe с конкуренти от десет страни 44-годишният варненец Радостин Кирязов спечели първо място сред готвачи, победили в други интернационални конкурси, съобщиха организаторите на проекта със социална дейност „Единение“.

Пицата-шампион съдържа в тестото си розова вода, а продуктите върху нея са изцяло традиционни български, като Еленски бут от град Елена, крокмач от Луковит, трюфел от село Черни Вит,  българско козе сирене, манатарки и тученица. На второ и трето място в конкурса са останали съответно Италия и Португалия. 

Заданието е било пицарите да съчетаят благоприятно и балансирано две португалски вина с пици, измислени и направени от тях.

Втората пица, с която е участвал Радостин Кирязов, е със зелено сирене от село Черни Вит, отлежал овчи кашкавал, сливи, готвени в Гъмза и брежански кестени.

Продуктите са подбрани от български ресторант, който е част от проекта „Единение“. Целите на проекта и на ресторантите, участващи в него, са да намират и популяризират забравени български храни и напитки, и да работят с хората, които ги произвеждат.

Радостин Кирязов има 20-годишен опит и вече е печелил четвърто и пето място в други надпревари по пица. Той учи и работи в Италия, като най-богат опит трупа на остров Сицилия. Имал е италиански ресторант в България.

Ресторантите, които участват в проекта, са Ракета ракия бар, Фабрика Дъга, Космос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
стига глупости бе ... "българска пица" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още