IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български филм с награда на кинофестивала в Сараево

„Посоки“ грабна специалната награда на журито за целия актьорски състав на лентата и за изключително художествено постижение

17:11 | 18.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Посоки/Directions Facebook page</em></p>

Снимка: Посоки/Directions Facebook page

„Посоки“  грабна специалната награда на журито за целия актьорски състав на лентата и за изключително художествено постижение

Новият филм на режисьора Стефан Командарев „Посоки“ спечели първата си международна награда на филмовия фестивал в Сараево. Там филмът взе приза за Специална награда на журито за целия актьорски състав на лентата за изключително художествено постижение, съобщава Българска национална телевизия (БНТ).

Ирини Жамбонас и Асен Блатечки получиха наградата от името на всички актьори в продукцията. 

По-рано филмът беше избран на специалната селекция на 70-то издание на Международния фестивал в Кан, припомня БТА. Режисьорът и съсценарист на лентата Стефан Командарев коментира, че филмът ще се излъчи пред българска публика в началото на следващата година. 

"Щастливи сме от тази награда, а следващите спирки на филма са фестивалите в Торонто, Пусан, Хайфа, Варшава, Люксембург, Гент, Талин и други“, каза още той.

Филът разказва историите на шест софийски таксита, повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност. Обединени са от една смърт, която ще даде шанс за нов живот. Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната й страна. Някои от тях са принудени да бъдат психолози и терапевти, понякога спасители, други са агресори, трети са жертви. Останалите герои са клиентите на такситата - различните лица на българското общество. Във филма се редуват драматични и комични епизоди из нощна София. 

Сред актьорите са и Васил Василев - Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев - Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов. Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, монтажът е на Нина Алтъпармакова, художник на филма е Мария Койчева. Продуценти на филма са Стефан Командарев и Катя Тричкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още