Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Българският розов домат може да стане космическа храна

Рецептата за крем супа включва традиционни продукти, подложени на лиофилизация

Българският розов домат може да стане космическа храна

Снимка: МЕТРО България

Емблематичният български розов домат има шанс да стане част от менюто на Европейската космическа агенция под формата на специално ястие. Специална космическа рецепта за крем супа от розови домати е разработена от МЕТРО България съвместно с Института по криобиология и хранителни технологии, съобщи търговската верига. 

Още по темата

Автентичният селскостопански продукт е символ на традиционния български вкус и е неизменна част от местната трапеза още от средата на 19-ти век. Aвторската рецепта е на су-шеф Веселин Дойков. За направата ѝ са използвани традиционни продукти, включително мус от краве сирене.

Институтът по криобиология, чиято основна дейност е създаването на космическа храна, пък се погрижи за сложния процес на лиофилизация, при който продуктите се дехидратират, което позволява по-дългото им съхранение, както и пакетирането им във вид, удобен за транспортиране и консумация в космоса.

„Българското кулинарно наследство има място в космическото меню и може да премине пределите на нашата страна“, коментира Илиана Начева, директор на Институтa.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 1 месец
само в комбинация с гроздова ...
3
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Липсва му закваската от бактерии на бъдещия премиер Кире :)

Още от Новини
Продажбите на коняк нараснаха с 31% през 2021 г.