IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският розов домат може да стане космическа храна

Рецептата за крем супа включва традиционни продукти, подложени на лиофилизация

14:26 | 06.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: МЕТРО България</em></p>

Снимка: МЕТРО България

Емблематичният български розов домат има шанс да стане част от менюто на Европейската космическа агенция под формата на специално ястие. Специална космическа рецепта за крем супа от розови домати е разработена от МЕТРО България съвместно с Института по криобиология и хранителни технологии, съобщи търговската верига. 

Автентичният селскостопански продукт е символ на традиционния български вкус и е неизменна част от местната трапеза още от средата на 19-ти век. Aвторската рецепта е на су-шеф Веселин Дойков. За направата ѝ са използвани традиционни продукти, включително мус от краве сирене.

Институтът по криобиология, чиято основна дейност е създаването на космическа храна, пък се погрижи за сложния процес на лиофилизация, при който продуктите се дехидратират, което позволява по-дългото им съхранение, както и пакетирането им във вид, удобен за транспортиране и консумация в космоса.

„Българското кулинарно наследство има място в космическото меню и може да премине пределите на нашата страна“, коментира Илиана Начева, директор на Институтa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
само в комбинация с гроздова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Липсва му закваската от бактерии на бъдещия премиер Кире :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още