IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските букви украсиха кейовете на Сена в Париж

Жителите и гостите на града ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия

16:32 | 02.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Българския културен институт</em></p>

Снимка: Българския културен институт

Български букви като арт - инсталации на открито се появиха в сърцето на Париж в първия ден на юни и ще останат там до края на септември, съобщиха от Българския културен институт във френската столица. 

Инсталациите са на едно от най-посещаваните за разходка, развлечение и спорт места в Париж - кейовете на Сена, до моста на Инвалидите на левия бряг на реката. Жителите и гостите на града ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия. 

Проектът "Българските букви" представя 7 букви от нашата азбука без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука - Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София от фондация "Прочети София" под името "Скритите букви" и създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България.

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на някой от най-интересните съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон - Рош. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата - третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави. 

"Българските букви" ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2,5 милиона души, а по статистика на Кметството в Париж, пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света, което поставя инициативата сред едни от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция. 

От 1991 двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Проектът "Българските букви" е адаптация на инициатива "Скритите букви" на фондация "Прочети София" с екип Тодора Радева /директор, идея и изпълнение/, художника Кирил Златков, архитектите Анета Василева и Иван Иванов.

В Париж проектът се реализира по инициатива на Българския културен институт и под патронажа на посолството на Република България във Франция в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция с подкрепата на Кметството на Париж.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още