Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Българските думи на годината - "преценям", "антиваксър" и "изчегъртване"

Оспорваната битка за третото място загубиха "ваксина" и "зелен сертификат"

Българските думи на годината - "преценям", "антиваксър" и "изчегъртване"

Графика: Как се пише?

"Преценям", "антиваксър" и "изчегъртване" са най-употребяваните думи на 2021 г. Това показа широко проучване, проведено от платформата за грамотност "Как се пише?". След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха "ваксина" и "зелен сертификат". В челната десетка влизат още "промяна", "избори", "бустерна доза", "Харвард" и "чекмедже".

Всеки от анкетираните имаше възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. Общо 42 на сто са посочили за дума на годината некнижовното "преценям" (правилно е да се пише "преценявам" - бел. ред.), 34% са маркирали "антиваксър", а 30% - "изчегъртване".

Организаторите на кампанията "Думи на годината с Как се пише?" – Павлина Върбанова, доктор по български език, и Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми пред него, а те се очертават чрез думите, които употребяваме.

Организаторите посочват, че е ключов анализът на откроилите се лайтмотиви през изминалата година и е важно думите на годината да не останат само в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси. Добре е политиците да си сверят часовниците дали темите, които те са лансирали, са тези, които са важни за хората, убедени са инициаторите на изследването.

"Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021 г. – Covid заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт", коментира доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията. Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат.

Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че ако се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 г. е бил много мащабен и интересен – от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти.

"Наличието в практиката на несъществуващата в речника дума "преценя" пък показва колко сме се сринали в езиковата си грамотност – да, да, знам, че половината население я употребява иронично, но пък другата половина си е сериозен проблем", допълва тя. И ни напомня, че думите на годината не са просто забавление, те са начин да научим повече за себе си. И – в най-добрия случай – да си припомним, че реалността ражда думите, но и думите променят реалността.

Проучването е проведено в три етапа. В първия – от 5 до 12 януари – всеки имаше възможност да даде своите предложения за думи на годината. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 17 до 19 януари в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналист и писател, Константин Вълков – програмен директор на „Дарик радио“, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 месеца
куролацията като "харвардски" жаргон за догодина ...

Още от Новини
Картина на Баския бе продадена на търг за 85 млн. долара