Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Българските картодържатели пътуват все по-често в чужбина

По данни на НСИ българите са реализирали общо 4,15 млн. пътувания в чужбина през миналата година и са похарчили над 410 млн. лева

51% от българите, притежаващи банкова карта, са пътували в чужбина поне веднъж, показва последното проучване на MasterIndex България 2015. То е проведено сред 1040 притежатели на дебитни или кредитни карти на възраст мажду 18 и 64 години.

27% от запитаните заявяват, че изобщо не пътуват в чужбина. Спрямо аналогичното допитване през 2014 година обаче броят им намалява с 22 процентни пункта. Като цяло пътуванията в чужбина се увеличават с 19% спрямо 2014 година.

Проучването показва голяма разлика между броя на пътуващите поне веднъж в годината картодържатели, живеещи в София и в големите градове на страната – 61,5% спрямо 51%. 

Интересен факт е и че мъжете пътуват по-често от жените – 54% спрямо 46%.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) потвърждават наблюденията на MasterIndex 2015. По данни на Института през миналата година българите се реализирали почти 4,158 млн. пътувания в чужбина, половината от които (2,2 млн.) - в друга държава от ЕС. През 2013 година осъществените пътувания в чужбина пък са били 3,92 млн.

При своите пътувания в чужбина българите са похарчили общо 410,3 млн. лева. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Как идеята „Купи изкуство, подкрепи художник“ стана социално-културен феномен