IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските туристи в Турция са на шесто място по брой

Анталия, Истанбул и Одрин са най-предпочитани от посетителите

16:01 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Турският туризъм отчита значително увеличение на посещенията през 10-те месеца на тази година в сравнение с предходната година. На първо място по посещения са руснаците, а българските туристи са на шесто място.

По данни на турското министерство на културата и туризма в периода януари-октомври 2017 г. над 29 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, това са с 28 на сто повече в сравнение със същия период на 2016 г., пише за БТА Нахиде Дениз.

63% от туристите са посетили Анталия на първо място и Истанбул на второ.

Прави впечатление изключителното разнообразие по държави и континенти. 29,5 млн. туристи идват от около 100 страни – от Русия, Германия и Великобритания до Далечния изток - Китай, Южна Корея и Япония.

След кризата с Русия има рязко увеличение на туристопотока от тази страна. Около 4,5 млн. руски туристи са посетили Турция през 10-те месеца на годината, докато през 2016-та са били 766 хил.

Въпреки известен спад в числото на германските туристи, техният брой е 3,3 млн. и се нареждат на второ място сред чужденците.

България е на шесто място по посещения на нейни граждани – 1,5 млн. български граждани са посетили Турция до октомври. 

Значително е увеличението в посещенията на граждани на Грузия, Украйна, Ирак, Иран и Саудитска Арабия.

Над 600 хил. гърци са посетили Турция, което е значително увеличение в сравнение с досега.

Най-много туристи са посетили Анталия – 9,2 млн.

Следва Истанбул с 9,8 млн. посетители и на трето място е Одрин, който е бил посетен от 2,7 млн. души главно от съседните България, Гърция и от други балкански държави.

Отбелязва се и значително увеличение на посещенията в Черноморския регион на Турция, както и в източните области - Агръ, Ван.

Представител на турската Федерация на хотелиерите коментира, че цифрите са много задоволителни, до края на годината се очаква страната да посетят  32 млн. туристи от чужбина.

Благодатен туристически сезон обещават и ранните записвания - система, която много активно се прилага в турския туризъм и се предполага, че 2018 г. ще бъде много по-добра от настоящата. Според предварителните прогнози 40 млн. туристи се очаква да посетят Турция през 2018 г., около 12,5 млн. ще бъдат в Анталия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още