IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското Каберне Совиньон стана едно от любимите вина на „DECANTER”

За втори път в историята на конкурса Каберне Совиньон на изба Братя Минкови печели златен медал с 95 точки

08:36 | 07.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БРАТЯ МИНКОВИ</em></p>

Снимка: БРАТЯ МИНКОВИ

БРАТЯ МИНКОВИ Каберне Совиньон`17 спечели за втори път голямата награда за качество – златен медал от най-престижния конкурс Decanter World Wine Awards - отново с впечатляващ резултат от 95 дегустационни точки. Това е признание не само за изключителния труд, вложен от целият екип в създаването на емблематичния каберне совиньон, но и за изключително благоприятният тероар в района на Карнобат за отглеждане именно на този сорт. Ценители на виното вече нареждат българското каберне до тези от Калифорния и Чили, споделя Димитър Николов - единственият българин, който журира на Decanter.

“Тази година е изключително успешна за българските винопроизводители - вината на България спечелиха цели 3 златни медала, 18 сребърни и 27 бронзови. Заедно можем повече. Този успех ще помогне да повишим имиджа на нашата страна като производител на качествени вина от по-висок ценови клас”, споделиха ключови международни търговци.

С Каберне совиньон „флиртуват“  най-запалените енолози, винопроизводители, сомелиери и дегустатори от цял свят. Наречен е още кралят на винените сортове. Едни от най-впечатляващите вина, създадени на планетата, са направени именно от него.

Многобройните международни награди, които Каберне совиньон донесе на избата, доказват, че екипът е намерил правилната формула на успеха. Това е сплотената работа и уважението към идеите и таланта на всеки един от отдадените технолози, създаващи виното, превърнало се в емблема на района. 

БРАТЯ МИНКОВИ Каберне Совиньон би могло да ви послужи като учебно вино, ако искате да разберете с какво се отличават вината, направени от този сорт. Притежава забележително сложен характер на вкуса, разкриващ се на пластове.

"Първоначално се появяват аромати на зрели черни горски плодове – касис, къпина, по-късно се откриват мента, кедрово дърво, анасон, допълнени от почвени нюанси, кремък и пикантни подправки. Финалът е дълъг и запомнящ се”, разказаха енолозите на златния медалист.

БРАТЯ МИНКОВИ Каберне Совиньон старее прекрасно в бутилка, превръщайки се с времето в изключително комплексно, елегантно и завършено вино. Способността му да отлежава дълго в бутилка се дължи както на високото съдържание на пигменти и танини, извлечени от добре узрялото грозде в процеса на продължително настройване, така и на продължителното му отлежаване в нови и стари френски барици, завършващи неговия сложен многопластов характер.

MINKOV BROTHERS Cabernet Sauvignon `17
• Сортове и произход на гроздето: Каберне совиньон от собствени лозя. Добивът е редуциран.
• Лозов масив и определящи особености за тероара:  лозов масив, разположен на 1 км западно от избата, землището на с. Лозенец. Това са лозя, които са вече в 15-то плододаване.

• Гроздобер: ръчен, в касетки по 10-12 кг. Старт на гроздобера на 05.10.17 г, при достигната физиологична зрялост.
• Важни и определящи за крайния резултат особености на винификацията: прецизно сортиране на гроздето, провеждане на студена и постферментативна мацерации, виното не се стабилизира, използва се щадяща филтрация.
• Период на отлежаване, тип бъчви: 1 година в нови и стари френски бъчви.
• Период на отлежаване в бутилка преди влизане в продажба: 6 месеца до 1 година.

Тази година беше много успешна за изба Братя Минкови на най-взискателния и най-престижен конкурс в света Decanter World Wine Awards 2019. Всички изпратени от избата вина бяха отличени. Ето и останалите ни медалисти:

Minkov Brothers Cuvee 2017 – сребърен медал
Minkov Brothers Reserva Cabernet Sauvignon 2016 – сребърен медал
Le Photographe Pinot Noir 2017 – бронзов медал
Le Photographe Cabernet Franc 2017 - бронзов медал
Oak Tree 2015 - бронзов медал
Déjà vu Sauvignon Blanc-Semillon - похвала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още