IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското село като кошер за социални иновации

Младежи ще учат социално предприемачество и местни занаяти в родопски села

17:01 | 16.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;&bdquo;Фабрика за идеи&ldquo;</em></p>

Снимка:  „Фабрика за идеи“

Нова инициатива има за цел да покаже, че е възможно да мислим за българското село като кошер за социални иновации, а не за обезлюдяване и безвъзвратно изгубено минало.

От днес младежи, които не са на трудов договор, могат да кандидатстват за „Резиденция Баба”, за да създадат социални иновации, базирани на традициите в едно от родопските села Манастир, Белица, Югово, Дряново или Джурково, съобщиха организаторите от асоциация „Фабрика за идеи“.

Резиденциите ще дадат за период между четири и шест седмици възможност на младите хора да усвоят процес на формиране на социално-предприемаческа идея и едновременно с това да се запознаят и усвоят някои от уникалните занаяти, практикувани в тези села.

Могат да кандидатстват младежи до 35 години, които са студенти (поне трети семестър) в учебно заведение в България или са завършили висшето си образование през последните 2 години (в България или чужбина) и в момента са безработни или работещи на свободна практика. От всички кандидати ще бъдат избрани 20 младежи, които ще преминат през обучения по социално предприемачество, дизайн мислене, теренни етноложки проучвания и др.

Младежите ще живеят в местни домакинства в селата и освен че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт, услуга или събитие, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Резиденциите ще се състоят през юли и август, а след края им участниците ще станат част от инкубатор за социално-предприемачески идеи, в който с помощта на експерти ще могат да доразвият проектите си и да търсят възможности за тяхната реализация.

За да участват, кандидатите трябва да попълнят регистрационната форма и да мотивират избора си за участие, като представят своята иновативна идея за подобряване на условията на живот – икономически, социално и културно в родопските села. Процедурата е отворена до 4-ти май.

Информация за селата, техните жители, традиции, поминък, занаяти и проблемите им можете да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още