IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg търси растеж в Азия след излизането си от руския пазар

Компанията повиши цените на продуктите си, за да се справи с нарастващите разходи за суровини

12:47 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P. 

Датският производител на бира Carlsberg отчете силен ръст на приходите си за първото тримесечие и заяви, че планира да се фокусира върху растежа си в Азия, след като реши да се оттегли от руския пазар, пише Bloomberg.

Приходите от продажби на компанията са нараснали с 24% на органична база до 14,9 млрд. крони (2,1 млрд. долара) през последното тримесечие. Анализаторите очакваха 13% ръст. Цената на акциите се повиши с 3,1% в Копенхаген в резултат на новините.

Ръстът на приходите е записан, след като Carlsberg повиши цените на продуктите си, за да компенсира по-високите си разходи за суровини. Освен това хората се завърнаха в пъбовете, баровете и ресторантите в Европа.

Главният изпълнителен директор Сест Харт посочи Азия като следващ двигател на растежа на компанията, докато тя напредва с плана за напускане на руския пазар.

„Имаме много добър план, според който се фокусираме в страни като Китай, Виетнам и Индия“, коментира той в интервю за Bloomberg Television. Освен това лидерът на компанията подчертава възможностите за растеж в някои европейски страни и в определени продуктови сегменти като безалкохолната бира.

Миналата седмица Carlsberg сви прогнозата за печалбата си и заяви, че е изправена пред отписването на 1,4 млрд. долара заради излизането си от Русия. Основният конкурент Heineken отчете продажби на бира, които надминаха прогнозите, и не направи корекции в прогнозата за печалбата си.

Новата прогноза на Carlsberg показва, че оперативната печалба може да се свие с до 5% или да нарасне с до 2%.

Производителят на бира заяви, че оттеглянето от Русия може да отнеме до 12 месеца. Calrsberg е „в средата на процеса“ по намирането на купувачи за руските си активи, твърди изпълнителният директор.

Компанията планира обратно изкупуване на акции за 1 млрд. крони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още