IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Целувката“ на Густав Климт ще бъде продадена като NFT за Свети Валентин

Творбата е едно от най-известните произведения на изкуството в света и заема централно място в колекцията на музея „Белведере“

15:26 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: belvedere.at</em></p>

Снимка: belvedere.at

Точно навреме за Свети Валентин най-известното изображение на двойка влюбени – картината „Целувката“ на австрийския художник Густав Климт, ще бъде предложено за продажба в ограничен брой незаменяеми токени (NFT), съобщават от музея „Белведере“.

Творбата е едно от най-известните произведения на изкуството в света и заема централно място в колекцията на музея „Белведере“. Дигитално копие с висока разделителна способност на картината ще бъде разделено на мрежа 100 на 100 квадрата, което ще създаде 10 хил. неповторими отделни части, които ще бъдат предложени като незаменяеми токени.

Процесът на купуване започва с фаза на създаване на списък на 26 януари, когато заинтересованите страни могат да се регистрират за покупка на платформата thekiss.art.

На 9 февруари те ще получат разрешение да купят изсечено NFT на парче от дигиталното копие на „Целувката“.

Изсичането представлява процес на отпечатване, чрез който цифровото изкуство става част от блокчейн, а това гарантира, че всеки незаменяем токен е непроменим и защитен от фалшифициране. В процеса музеят „Белведере“ си партнира с NFT инвестиционния фонд artèQ.

10-те хиляди сегмента на творбата ще бъдат разпределени на случаен принцип. Ако записалите се за продажбата са повече от определения брой токени, разпределянето ще бъде решено на лотариен принцип.

Официалното пускане на NFT ще стане на Свети Валентин, което ще позволи токените да се превърнат в свидетелство за любовта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още