IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовник Rolex бе продаден на търг за 5 млн. долара

Редкият модел е бил собственост на последния император на Виетнам

13:55 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Phillips</em></p>

Снимка: Phillips

Часовник Rolex, който е бил собственост на последния император на Виетнам, стана най-скъпият ръчен часовник на бранда, продаван някога на търг. Аксесоарът достигна цена от 5 млн. долара на търг на Phillips в началото на пролетния аукционен сезон в Женева, съобщава Bloomberg.

Bao Dai – Rolex, който покойният император е купил по време на мирните преговори в Женева през 1954 г., бе продаден на неидентифициран кандидат по телефона в събота, посочва аукционната къща. Наддаването е продължило осем минути и е включвало 10 кандидати в залата и трима по телефона.

Часовникът е един от най-редките Rolex-и – един от трите модела с черен циферблат и диамантени стрелки. По време на продажбата базираната в Лондон и Ню Йорк Phillips отбеляза още една победа в опита си да доминира луксозния пазар за търгове на винтидж часовници, излизайки пред по-големите си конкуренти. Sotheby’s не успя да продаде една трета от лотовете в аукциона си за часовници в неделя, включително най-сложния часовник на Patek Philippe.

Търгът на Sotheby’s привлече 3,36 млн. долара, което е доста под продажбата само на Bao Dai, а къщата не успя да продаде джобен часовник от 1989 г. на Patek Philippe с 33 функции. Часовникът, създаден в чест на 150-годишнината на Patek Philippe, бе оценен на между 6,4 млн. и 9,9 млн. долара.

Christie’s провежда търга си за часовници в Женева в понеделник, предлагайки редки модели на Rolex и ръчен часовник Patek Philippe, който е принадлежал на етиопския император Хайле Селасие. 18-каратовият Patek Philippe се оценява на между 500 хил. и 1 млн. долара.

Christie’s спря продажбата на часовника през 2015 г., след като група американци с етиопски произход, работещи с внука на Селасие, поискаха аксесоарът да бъде върнат на наследниците му. Спорът бе решен в края на декември, след като съдът отсъди, че оригиналното лице, предоставило часовника, държи всички права да го предлага на търг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още