IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовникарите в Швейцария - разтревожени от пожара в Swatch

В изгорялата сграда се произвеждат голяма част от механичните части, с които работят всички часовникари в страната

15:35 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Часовникарите в Швейцария - разтревожени от пожара в Swatch

Най-голямата компания за производство на часовници в света Swatch Group е загрижена, че унищожаването на една от сградите ѝ, в която се създават специални части за часовници, може да наруши цялостното функциониране на индустрията на швейцарските часовници.

В резултат от случилото се цените на акциите на компанията спаднаха до 569,50 швейцарски франка в ранната търговия, съобщава Bloomberg.

Пожар, възникнал вчера сутринта, е причинил сериозни щети в един от сервизите на Swatch в Гренчен, посочи компанията в официално изявление, което публикува на уебсайта си. Причината за пожара все още не е известна.

Според анализатора от Kebler Cheuvreux Джон Кокс случилото се е много сериозно и може да окаже влияние върху цялата индустрия на швейцарски часовници, тъй като Swatch е най-големият доставчик на механични части.

Пожарът не е отнел човешки животи, но е причинил огромни щети. Сградата е напълно разрушена, а от компанията твърдят, че е твърде рано, за да се каже на каква стойност са нанесените щети. Извършват се анализи и дали саждите не са повредили и машините, които се намират в съседни места, незасегнати от огъня.

Не е ясно и колко бързо компанията ще успее да адаптира производството си, за да компенсира щетите от пожара, твърди Кокс.

Собственикът на бранда Omega е длъжен да доставя на други компании механизми, които карат часовниците да тиктакат. В изгорялата сграда ETA са произвеждани около две трети от всички механични части, използвани в часовниците, които се правят в страната. Огънят може да забави доставките на тези компоненти с няколко седмици.

Оперативната печалба на Swatch от продажбата на части се повиши с 37 на сто през миналата година. Това помогна за генерирането на 23%-но увеличение в приходите на групата. Компанията все пак намали доставките на механичните части до своите конкуренти и спечели частична отсрочка от швейцарския регулаторен орган във връзка с правилата, принуждаващи я да продава части на трети страни.

Swatch ще получи разрешение до 2014 г. да намали доставките на механични части до други производители в Швейцария до 75 на сто от средните за периода между 2009 и 2011 г. През 2016 г. този дял ще падне на 65 на сто, а през 2018 г. - на 55%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още