IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири от най-силните футболни отбори в света ще играят с "рециклирани" фланелки

Реал Мадрид представи новата си фланелка в последния мач от американското си турне преди няколко дни

16:02 | 15.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кристиано Роналдо напусна това лято Реал Мадрид, за да се присъедини към отбора на Ювентус, но макар и на хиляди километри разстояние той ще продължи да споделя фланелката на старите си съотборници, пише испанското издание Expansion.

Екипите, с които ще играят футболистите на Реал и на Ювентус, имат нещо общо помежду си и то е, че са произведени от компанията за спортна екипировка Adidas от материя, съдържаща събрана от океаните пластмаса.

Реал Мадрид представи преди няколко дни в Ню Йорк новата си фланелка в коралов цвят по време на последния мач от американското си турне срещу Рома. Мадридският клуб беше първият в света, който използва фланелки, съдържащи пластмасови отпадъци от крайбрежните зони на Малдивите. Това се случи в мач срещу Спортинг Хихон през 2016 г. От вътрешната страна на яката на фланелките беше изписано посланието „За океаните“, а целта им беше да насочат вниманието към необходимостта от опазване на екосистемите.

През 2015 г. Adidas, която е ангажирана с опазването на околната среда, започна да си сътрудничи с компанията Parley for the Oceans. Организацията се бори за предотвратяване на замърсяването на океаните с пластмаса, която се разгражда 150 години, ако е използвана в чанти, и 100 до 1000 години, ако се съдържа в бутилки.

Използваният от нея метод се нарича AIR и се състои в намаляване на замърсяването чрез елиминиране на отпадъците в морето, предотвратяване на възможността за натрупването на още пластмаса там и производство на спортна екипировка с иновативни материали.

След като бъде събрана, пластмасата се стрива, измива и разтопява до превръщането й в нишка за ушиването на дрехите. Една година по-късно Adidas и Parley пуснаха на пазара първата си колекция от напълно екологични спортни облекла.

Сега обаче германската марка за спортна екипировка прави още една крачка, като включва материята, наречена Parley Ocean Plastic, в обичайните екипи на четири големи футболни отбора, на които е спонсор. Фланелките, с които ще играят Реал Мадрид, Ювентус, Байерн Мюнхен и Манчестър Юнайтед този сезон, са произведени от пластмаса, събирана от океаните и крайбрежните зони.

Щампите на фланелките също са екологични с бои на основата на водата, като по този начин се избягват вредните емисии от производството на нови материали. Всичко това без да се губят обичайните характеристики, с които са свикнали играчите от гледна точка на потене, адаптиране и удобство.

Партньорството между Adidas и Parley се разшири и в други спортове. Двете компании са продали през 2017 г. над един милион чифта маратонки UltraBoost от рециклирана пластмаса, а до този момент на годината продадените бройки надхвърлят пет милиона.

Миналата година южноафриканецът Уейд Ван Ниекерк и бахамката Шоне Милър-Уибо бягаха на Световното първенство по лека атлетика в Лондон с маратонките Prime SP Parley, първите 3D принтирани обувки за лека атлетика, произведени с рециклирана пластмаса от морето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още