IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's прави нови опити да стимулира продажбите на импресионистично изкуство

Компанията нае експерт, който да ѝ помогне да се конкурира по-добре със Sotheby's

17:13 | 07.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Аукционната къща Christie's нае бившия изпълнителен директор и президент на Barnes Foundation Дерек Гилман. Той ще има задачата да привлича нови клиенти и да развие бизнеса с импресионистично и модерно изкуство – област, в която конкуренцията със Sotheby's е особено голяма, пише Bloomberg.

От 5-и януари тази година Гилман поема поста на председател на компанията, отговарящ за импресионистичното и модерно изкуство, както и старши вицепрезидент за Северна и Южна Америка, разкрива изявление на компанията.

"От известно време Christie's се опитва да засили своя екип за импресионистично и модерно изкуство“, твърди Майкъл Плъмър, партньор в консултантската компания Artvest Partners.

Наемането на Гилман е последната промяна в мениджмънта на Christie's напоследък. Миналия месец Патриция Барбизе, дългогодишен съветник на собственика на аукционната къща Франсоа Пино, стана главен изпълнителен директор на Christie's. Тя зае мястото на Стивън Мърфи.

През ноември Sotheby's обяви, че нейният лидер Уилям Рупрехт ще се оттегли от поста си. Той продължава да ръководи компанията, докато не му бъде избран заместник.

И двете аукционни къщи са под натиск, свързан с продажбите на най-добрите им творби. През 2014 г. На търгове по цял свят са продадени произведения на изкуството на стойност 16 млрд. долара. Това е над два пъти повече от 2009 г., когато сумата беше 6,3 млрд. долара според ArtNet.

Докато Christie's доминира продажбите на съвременно изкуство, Sotheby's е водач по продажби на импресионистични и модерни творби. Само за една вечер, по време на търг в Ню Йорк, Sotheby's продаде произведения на изкуството в тази категория за 470 млн. долара. Сред продадените творби има такива на Пабло Пикасо, Анри Матис, Клод Моне, Пол Сезан и Пиер-Огюст Реноар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още