IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's продава най-големия бял диамант, предлаган някога на търг

288-каратовият скъпоценен камък е открит преди близо 20 години

16:40 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият бял диамант, предлаган някога на търг, ще излезе на пазара благодарение на Christie’s. Това ще се случи в Женева на 11 май. 228-каратовият диамант с форма на круша е предварително оценен на 20 млн. до 30 млн. долара, пише Bloomberg.

Камъкът, който е с размерите на кокоше яйце, е добит преди близо 20 години в Южна Африка, но едва сега е предложен за публична продажба.

„В момента има голям апетит към пазара на диаманти“, коментира Раул Кадакиа, международен ръководител бижута в Christie’s. Фирмата е сътрудничила и за първата частна продажба на камъка на колекционер, който е бил собственик на диаманта през по-голямата част от последните две десетилетия.

Кадакиа твърди, че през 2021 г. е имало голямо възраждане както на пазара на изкуство, така и на пазара на бижута. По думите му продажбата на рекордния диамант е „възможност веднъж в живота“.

„Ако след продажбата дойдете при мен и ми кажете: Можеш ли да ми намериш друг 230-каратов диамант - е, определено не мога“, коментира той.

Ако камъкът бъде продаден в горната част на диапазона, той веднага ще се превърне в един от най-скъпите бели диаманти в света. Кадакиа твърди, че прогнозата дава умерена цена на карат – малко под 88 хил. долара, което прави камъка привлекателна инвестиция. „Той е доста привлекателен за колекционерите от всички части на пазара“, посочва Кадакиа.

Christie’s няма търпение да сравни оценката на камъка с цените, на които е продала други бели диаманти, включително 102-каратовиq камък, който продаде през 2013 г. за 26,7 млн. долара, както и огърлица от смарагд и диамант със 163-каратова централна част, продадена за 33,7 млн. долара през 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още