IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cineworld иска одобрение за набиране на още по-голям дълг

През 2020 г. компанията генерира 3 млрд. долара загуба

21:30 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Cineworld ще призове акционерите си да одобрят увеличаването на тавана на дълга през следващия месец, след като засегнатата от пандемията група, управляваща киносалони, генерира 3 млрд. долара загуба за миналата година, предава Ройтерс.

Собственикът на Regal Cinemas беше принуден да затвори през октомври повечето от своите почти 800 кина заради блокадите. Освен това временно се раздели с 45 хил. служители. В крайна сметка записа загуба преди данъци като листната компания миналата година, след печалба в размер на 212,3 млн. долара през 2019 г.

Книжата на компанията понижиха стойността си с 9% до 94 пенса в началото на търговията днес.

Групата, която трябва да отвори отново веригите си кина в САЩ през април, заяви, че си е подсигурила ангажимент за нова облигация за 213 млн. долара, конвертируема през 2025 г., която да подкрепи финансите ѝ.

Фирмата очаква да отвори отново кината си във Великобритания и останалата част от света през май и очаква по-голямо търсене след силното представяне на места като Китай, Япония и Австралия след вдигането на мерките.

Продукции с големи бюджети като „Черната вдовица“ на Marvel, новия филм за Джеймс Бонд и „Годзила срещу Конг“ също могат да дадат тласък на представянето.

Но листнатата в Лондон компания твърди, че се запазва огромната несигурност за способността ѝ да остане в бизнеса, а по-нататъшните ограничения заради Covid-19 или забавянето на новите филмови заглавия, вероятно ще изискват от нея да набере повече средства.

В края на 2020 г. нетният дълг на Cineworld достигаше 8,32 млрд. долара, или близо четири пъти повече спрямо настоящата ѝ пазарна капитализация.

Освен че се борят с ограниченията заради коронавируса, собствениците на кина се сблъскват и с нарастващата популярност на стрийминг услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още