IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас и гръцките футболни драми

Клубният бос на Панатинайкос Атина Йоанис Алафузос се жалва от корупцията във футбола директно на гръцкия премиер

18:01 | 18.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Последният мач между&nbsp;Панатинайкос и Олимпиакос през ноември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последният мач между Панатинайкос и Олимпиакос през ноември. Снимка: Ройтерс

В гръцката футболна лига често има скандали – на терена, но и сред вземащите решения. Обвиненията в корупция срещу редовния шампион Олимпиакос не са новост, но сега достигат и до премиера Алексис Ципрас, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Това е все едно мениджърите на Шалке 04 да се жалват на канцлера Ангела Меркел за предполагаема корупция. Председателят на Надзорния съвет на Шалке 04 Клеменс Тьонис и главният мениджър Хорст Хелд, изнервени до краен предел от решенията на съдиите, които във всяка ситуация давали предимство на конкурента Байерн Мюнхен, да пишат гневно писмо на Меркел... Немислимо? Не и в Гърция. 

Йоанис Алафузос, клубният бос на Панатинайкос Атина, дамгосва в писмо до министър-председателя Алексис Ципрас корупцията в гръцкия футбол. „Ситуацията се влошава от ден на ден", пише той. Освен до Ципрас писмото е до министъра на правосъдието Никос Параскевопулос, министъра на спорта Ставрос Контонис и до президента на асоциацията Костас Симистоглу. Основни цели на жалбата – омразният съперник Олимпиакос Пирея и съдиите. Самият Ципрас е фен на Панатинайкос.

Конкретният повод бе финалът за Купата между постоянния шампион от Пирея и втородивизионния Аполон Смирнис във вторник. Победният гол за 2:1 за Олимпиакос  бе вкаран малко преди края на мача от ясно положение на засада. Голът бе зачетен и отново се погрижи за изостряне на вечния дебат в Гърция. Тимът от Пирея ухажва съдиите, се твърди отново и отново. Конкуренцията просто завижда, е отговорът на червено-белия отбор.

Но в действителност, особено в настоящия и миналия сезон, имаше много съмнителни решения, които реферите тълкуват в полза на Олимпиакос. Преди всичко в наказателното поле на противника реферите са много строги. Справедливо е да се каже, че въпреки тези решения Олимпиакос си е лидер – максималният възможен актив от 42 точки от 14 мача говори по-скоро за Пирея и по-малко срещу съдиите.

Шефът на Панатинайкос Алафузос изброява в писмото детайлно реферите и решенията им, в които според него конкурентът е бил предпочетен. „The show must go on“, пише той в края на изброяването иронично.  Но и този мач във вторник вечер си има предистория. Реферът Андреас Папас е бил и съдия на дербито между Панатинайкос и Олимпиакос на 21 ноември. Преди мача факла удря играча на Олимпиакос Алфред Финбогасон и Папас решава след дълго колебание да не дава начало на срещата. Вследствие на това многобройни фенове на Панатинайкос щурмуват и опустошават терена. 

Това решение на реферите предизвика разгорещени дебати. Панатинайкос иска на всяка цена срещата да се състои, а играчите на Олимпиакос - разбираемо – не искат това. Решението в крайна сметка е на съдията – и той решава да откаже мача. Така се присъжда служебна победа с 3:0 за гостите от Пирея, а на Панатинайкос бяха приспаднати допълнително три точки. Последват и значителни глоби и наказания за играчи.

Алафузос обявява намерението си да подаде оставка. Но не заради металните щанги, които са попаднали на терена, а заради решението на Папас. Това не е първият път, в който  Алафузос в обвинен публично в корупция.

И през миналия сезон имаше подобни сцени. В края на срещата през февруари, спечелена от Панатинайкос с 2:1, теренът приличаше на бойно поле. И тогава многобройни предмети се озоваха на терена, а в центъра на Атина се стигна до побоища.

Сега обаче Панатинайкос насочва гнева си директно към политиците. Това е необичайно решение, но с хода Алафузос най-сетне иска да срещне разбиране и чуваемост. Вероятно премиерът Ципрас има и по-важни задачи за решаване през тези дни, но и в миналото показа, че не е безразличен за случващото се в спорта.

След безредиците в споменатия мач между двата клуба в предсезонната подготовка Ципрас нареди няколкоседмична пауза. „Ние имаме ново правителство, което ще се заеме с темата и ще предприеме промени в държавните закони", каза шефът на лигата Георгиос Боровилос. 

Речено – сторено - през следващата година ще бъдат въведени т. нар. фен карти, в които ще се съхраняват лични данни за всеки фен. Само с такава карта ще се получава достъп до стадионите. Протести от страна на феновете заради въвеждането на такива карти  има почти всяка седмица. Има опасност заради това стадионите да останат още по-празни. Част от дневния ред е и фактът, че някои мачове в гръцката висша лига се играят пред едва 1000  зрители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още