IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola назначи главен оперативен директор

Главният финансов директор на компанията пък се оттегля скоро

16:33 | 19.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Coca-Cola Джеймс Куинси направи промени в мениджърския екип, като назначи ветеран от компанията за вакантната роля на втория най-важен човек във фирмата. Освен това обяви и пенсионирането на финансовия директор, пише Wall Street Journal.

Базираната в Атланта компания заяви, че Браян Смит ще стане главен оперативен директор и президент от 1 януари следващата година. Смит е служител на Coca-Cola от 21 години, а в момента е президент на звеното на компанията za Европа, Близкия изток и Африка.

62-годишният Смит ще съблюдава глобалните операции. Куинси, който стана главен изпълнителен директор и президент през май 2017 г., посочва в интервю, че този ход ще му позволи да се фокусира повече върху голямата картинка и проблемите в този план.

Куинси не беше обявявал човек за поста откакто пое ръководството от Мухтар Кент, който остава председател на Coca-Cola. Под ръководството на 53-годишния Куинси компанията диверсифицира бизнеса си, особено показателно със сделката за придобиването на веригата кафенета Costa Coffee за 5,1 млрд. долара.

"Имаме много работа“, коментира Куинси, визирайки придобиването на Costa. “Разширихме се значително в редица категории... Имаме нужда от повече мениджърски капацитет“.

По думите му наемането на Смит е била негова идея, а не на борда на директорите.

Смит се присъединява към Coca-Cola през 1997 г. и работи като ръководител на подразделенията в Мексико и Бразилия. В рамките на три години е президент на бизнеса за Латинска Америка, след което през 2016 г. е избран за досегашната си позиция и управлява европейските операции на компанията.

Coca-Cola обяви, че нейният финансов директор Кейти Уолър ще се оттегли през следващата година, след като прекара над три десетилетия в корпорацията. 60-годишната Уолър пое поста във висшия мениджмънт през 2014 г. Джон Мърфи, който е президент на бизнеса за Азиатско-тихоокеанския регион, ще я наследи от март месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още