IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola очаква завръщане към ръст на приходите през 2021 г.

Печалбата на компанията надмина прогнозите на анализаторите

17:05 | 10.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Taylor Weidman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Coca-Cola прогнозира завръщане към органичния растеж на приходите тази година, след като пандемията засегна бизнеса ѝ през 2020 г. Освен това компанията надмина прогнозата на анализаторите за тримесечната печалба благодарение на агресивното съкращаване на разходите. Новината изпрати цената на акциите с 2% нагоре преди началото на борсовия ден в САЩ, предава Ройтерс.

Здравната криза ускори усилията на производителя на газирани напитки за премахване на стотици зле представящи се марки и насочването към популярни продукти, като газираните води и газираните напитки без захар. Същевременно кризата доведе и до голямо преструктуриране, което включва съкращаването на хиляди работни места.

„Напредъкът, който постигнахме през 2020 г., включително действията, предприети за ускоряване на трансформацията на нашата компания, ни дава увереност във връщането към растежа през годината“, заяви главният изпълнителен директор Джеймс Куинси.

За 2021 г. компанията очаква коригираната ѝ печалба да нарасне с висок едноцифрен до нисък двуцифрен процент, а органичните приходи – с 8-9 на сто.

През миналата година органичните приходи се свиха с 9%, след като блокадите, наложени заради пандемията, доведоха до затваряне на заведенията, ресторантите и други канали за продажби, като кината и спортните събития, които носят около една трета от приходите от продажби на компанията.

Междувременно Coca-Cola предупреди, че очаква задължение от 12 млрд. долара, свързано със спор с Федералната данъчна служба на САЩ (IRS) за това колко е таксувала чуждестранните си филиали за правата да правят и продават продуктите на Coca-Cola в чужбина.

През ноември съд реши в полза на IRS, но компанията обяви, че „възнамерява категорично да защитава позицията си“ точно когато отчете данъчен резерв от 438 млн. долара за годината, завършила на 31 декември.

Нетните приходи са се свили с 5% до 8,60 млрд. долара за трите месеца до 31 декември, което се оказа малко под очакванията за 8,63 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Базираната в Атланта компания е спечелила по 47 цента на акция, или с 5 цента над прогнозата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още