IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola си постави нови цели за рециклиране до 2030 г.

Компанията иска да рециклира обем, равен на 100% от опаковките, които продава по света

17:15 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Coca-Cola обяви в петък, че иска да събира и рециклира обем, равен на 100% от опаковките, които продава по света до 2030 г., съобщава WSJ.

Целта е част от инициативата за устойчивост, обявена от гиганта в безалкохолните напитки, наречена “World Without Waste” (Свят без отпадъци). Неправителствени и екологични защитни групи, например Greenpeace, критикуват Coca-Cola и конкурентите ѝ от индустрията за производството на милиарди пластмасови бутилки, които накрая свършват в сметища или водни обекти.

Coca-Cola заяви, че усилията ѝ ще включват инвестиции в по-ефективни опаковки, местни програми за рециклиране и възпитаване на потребителите. Компанията не разкрива колко очаква да бъдат разходите за постигането на тази цел, но заяви, че ходът ще доведе до бъдещи икономии. Coca-Cola каза още, че иска да произвежда бутилки средно с 50% рециклиран материал до 2030 г.

Компанията използва най-различни материали, включително стъклени бутилки, алуминиеви кенчета и картонени чаши, но заяви, че фокусът ще бъде най-вече върху пластмасата, която е обект на най-сериозни критики.

Инициативата бе представена няколко дни, след като McDonald’s обяви, че иска всички ресторанти от веригата да рециклират хранителните опаковки до 2025 г. Компанията иска и 100% от опаковките ѝ да бъдат произведени от възобновяеми или рециклирани материали или да бъдат сертифицирани от определени екологични групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още