IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid-19 направи съоснователя на BioNTech един от най-богатите 500 в света

Акциите на BioNTech поскъпнаха с почти 8% тази седмица и с над 250% за годината

14:55 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Угур Шахин. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Угур Шахин. Снимка: Bloomberg L.P.

Съоснователят на германската BioNTech Угур Шахин в четвъртък влезе в клуба на 500-те най-богати хора на света, след като по-рано през седмицата Великобритания одобри за използване ваксината на компанията, разработена съвместно с Pfizer.

Акциите на BioNTech поскъпнаха с почти 8% през тази седмица и с над 250% за годината. Сега Шахин е 493-и по богатство в света с нетно състояние от 5,1 млрд. долара, показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Великобритания стана първата западна държава, разрешила ваксина срещу коронавирус за масова употреба. Това е продуктът на Pfizer и BioNTech, който според проучванията показва 95% ефективност при предотвратяването на болестта. Ваксината все още чака одобрение от здравните власти в САЩ и в Европейския съюз.

Преди да започне работа върху ваксина срещу коронавирус, германската компания бе съсредоточена върху борбата с рака. През януари обаче Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюречи, главен здравен директор, се съсредоточиха върху Covid-19 след публикуването на доклад за разпространението на вируса в семейство, посетило Ухан.

Роденият в Турция учен Шахин е единственият акционер в германска компания, която контролира 18-процентен дял в BioNTech, събрала 150 млн. долара от първично публично предлагане в САЩ миналата година.

Шахин се присъединява към братята Щрюнгман от Германия в списъка на най-богатите 500 души. Близнаците притежават близо половината от BioNTech и подкрепиха и предишното бизнес начинание на Шахин и неговата съпруга - Ganymed Pharmaceuticals. Двамата притежават общо над 24 млрд. долара.

Добрите новини от надпреварата за създаване на ваксина срещу коронавируса донесоха успехи и за инвеститорите в един от основните конкуренти на BioNTech – американската Moderna.

Акциите на базираната в Кеймбридж, Масачузетс, компания поскъпнаха с над 700% тази година, превръщайки в милиардери някои ранни инвеститори, като професора от Масачузетския технологичен институт (МИТ) Боб Лангър и професора от Харвардския университет Тим Спрингър, както и главния изпълнителен директор Стефан Бансел, чието състояние е 4,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още