IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID удря футболната търговия в Европа въпреки трансферите на Меси и Роналдо

Английската Висша лига води в класацията, инвестирайки в трансфери общо 1,1 млрд. паунда през летния прозорец

14:05 | 01.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-силните футболни клубове в Европа похарчиха по-малко през летния трансферен прозорец, тъй като пандемията от коронавирус продължава да намалява техните финанси дори когато двамата най-титулувани футболисти в този спорт смениха отборите си, съобщава Bloomberg. 

Английската Висша лига, най-богатото клубно футболно първенство на Стария континент, е изплатила общо 1,1 млрд. паунда през летния трансферен прозорец, който приключи на 31 август, според изчисления на звеното на Deloitte Sports Business Group. Това е най-малката обща сума за трансфери от 2015 г. насам за английското първенство.

Германската Бундеслига е единственото клубно национално първенство сред първите пет най-силни, което отчита увеличение на разходите за трансфери.

Въпреки трансфера на Лионел Меси от Барселона във френския Пари Сен Жермен (ПСЖ) и завръщането на Кристиано Роналдо в английския гранд Манчестър Юнайтед летните трансфери останаха помрачени от разпространението на по-заразния делта вариант на коронавируса.

„Рекордите за разходите на клубните отбори бяха счупени, а трансферите на играчите, включително на двамата най-велики футболисти за това поколение, завладяха медийните заглавия“, посочва Дан Джоунс от Sports Business Group. „Може би най-забележителното в случая, е че това беше постигнато с по-ниски разходи в сравнение с предишните два летни трансферни прозореца“, добавя той.

Клубовете от Висшата лига са начело при разходите, като Арсенал, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Челси са четирите най-големи инвеститора в нови играчи. Въпреки това отборите от това първенство като цяло ограничиха разходите си като част от прогнозните приходи, като делът им падна до 10% от 18 на сто, изчисляват от Deloitte.

Обемът на свободните трансфери нарасна, въпреки че се увеличи и броят на големите сделки, като например 100-те милиона паунда, които Манчестър Сити плати на Астън Вила за атакуващия полузащитник Джак Грелиш.

Италианската Серия А се нарежда веднага след Висшата лига, макар че клубовете от това първенство са похарчили по-малко от половината от сумата, предоставена от английските отбори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Меси се трансферира като свободен агент... мастетъъъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още