IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си купиш вила с виртуална валута

Анонимен купувач се сдоби с луксозен имот в Бали срещу 800 биткойна

11:38 | 23.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Феновете на биткойна могат да използват виртуалната валута, за да си купят сандвич от Subway в Алънтаун Пенсилвания, или да отидат на почистване на зъбите в Лос Анджелис.

Наскоро един биткойн ентусиаст направи истински удари - използва повече от 800 биткойна, за да сдобие с луксозна вила в Бали, пише Wall Street Journal.

Сделката е сключена на 19-и февруари чрез уебсайта BitPremier. Платформата предлага възможност на продавачите да изброят качествата на продуктите, които предлагат, а цените се изчисляват както в традиционна валута, така и в биткойни. Когато бъде осъществена продажба, сайтът прибира 5% комисионна, платена в биткойни.

Купувачът на вилата отскоро се интересува от виртуалната валута. По думите на главния изпълнителен директор на BitPremier Алън Силбърт, новият собственик на недвижимия имот е пожелал да остане анонимен.

Точната цена на вилата не е известна, макар че се знае, че е над 500 000 долара.

Стойността на биткойна, който през 2010 г. струваше само няколко пенита, за кратко скочи над 1100 долара в края на ноември и началото на декември. В момента биткона се равнява на повече от 600 долара.

Вилата в Бали е първата сделка за недвижим имот на BitPremier.

Германският предприемач Рони Томе, който работи в сферата на недвижимите имоти, твърди, че електронният обмен на дигиталната валута е преминал гладко, въпреки че купувачът първоначално е прехвърлил само един биткойн в дигиталния си портфейл за проверка.

„Цялото нещо се случи за час. Ако трябваше да се ползва нормален банков трансфер, щеше да отнеме дни или седмици“, посочва Томе. Той веднага обменил част от биткойните в долари, но чака стойността им да достигне 750 долара преди да обмени и останалите.

Том не счита себе си за голям технологичен експерт. Научил е наскоро за биткойна, след като бизнес партньорът му разкрива повече детайли за виртуалната валута.

Вилата се намира на западния бряг на Бали. Тя има красива градина и частен плувен басейн. Имотът е част от комплекс с общо 12 вили, който ще бъде завършен до юни тази година, посочва Том. По думите му има три вили, които все още не са продадени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още