IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone създава нова марка кисело мляко с бракувани плодове

Около една трета от храните в света не стигат до трапезата, сочат данни

19:23 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-големият производител на кисело мляко в света ще произвежда нов млечен продукт от бракувани плодове, предава Bloomberg.

Линията кисело мляко Two Good на Danone прибавя новия бранд Good Save, който използва излишна реколта или отхвърлени плодове, сметнати за твърде грозни за рафтовете на магазините, съобщи базираната в Париж компания.

Спасените лимони са ключовата съставка за първия вкус, а друга разновидност ще бъде пусната в продажба през второто полугодие на 2021 г.

Danone си партнирала в проекта с Full Harvest Technologies, която управлява пазар за фермери, за да продават предназначените си за изхвърляне плодове и зеленчуци на компании за храни и напитки. Кофичките ще бъдат маркирани с печат „първи по рода си“, потвърждаващ, че използваните плодове са щели в противен случай да бъдат изхвърлени. Той ще помага да клиентите да разбират отпечатъка, който храната им оставя или не.

„Наистина смятаме, че с включването на плодове в нашето кисело мляко, които в противен случай щяха да бъдат изхвърлени, създаваме устойчив бизнес модел, който поставя изхвърлените храни в центъра на иновативната ни платформа“, казва Сурбхи Мартин, вицепрезидент по маркетинга на Danone в Северна Америка.

Около една трета от храните в света не стигат до трапезата, а изхвърляните хранителни продукти са отговорни за около 8% от глобалните емисии на парникови газове, сочат данни на групата Project Drawdown, защитаваща действия за климатичните промени.

„Случва се огромна промяна на пазара на потребителски стоки и я виждаме от първо лице, тъй като големи компании се обръщат към нас“, казва основателят и главен изпълнителен директор на Full Harvest Кристин Моузли. „Това ще бъде огромна нова категория по подобие на органичните храни“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още