IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават на търг гигантско платно на Василий Верешчагин

Предварителната оценка на творбата е между 3 и 5 млн. долара

11:59 | 28.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от най-известните картини на&nbsp;Верешчагин - &quot;Апотеоз на война&quot; (1871). <em>Снимка: Wikimedia, <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank">Лиценз: Creative Commons</a></em></p>

Една от най-известните картини на Верешчагин - "Апотеоз на война" (1871). Снимка: Wikimedia, Лиценз: Creative Commons

Гигантско платно на руския художник Василий Верешчагин ще бъде дадено на търг в Ню Йорк, за да бъде подпомогнат финансово Бостънският музей, предаде AP, цитирана от БТА.

Картината "Перлената джамия в Делхи" е с приблизителни размери 4 на 5 метра и е била сътворена между 1876 и 1879 година. Тя изобразява коленичили мъже в джамия. Картината ще бъде дадена на търг на 1 ноември от Музея на изящните изкуства в Бостън в рамките на аукциона на "Сотбис" за руско изкуство.

Предварителната оценка на творбата е между 3 и 5 милиона долара. Приходите от нея ще подпомогнат музея да попълни фонда си за нови откупки

"Перлената джамия в Делхи" е част от индийската поредица на Верешчагин. Картината се счита за една от най-значимите му творби, дадени на търг от 100 години насам, припомня агенцията.

Верешчагин е автор на повече от 800 картини, които се съхраняват в най-големите световни музеи. Цялото му творчество е насочено срещу войната, заради което към края на живота му е наричан "апостол на мира". Творчеството му е от особена документална стойност за България, тъй като рисува серия платна, свързани с Освобождението. Най-известните са „На Шипка всичко е спокойно", „Шипка — Шейново“, „В окопите на Шипка“, „Панихида“, „Превързочен пункт край Плевен“ и др.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iiiivanka
преди 12 години
Eto za tova platno (Vasili Vasilievich Vereshchagin, Pearl Mosque at Delhi), stava vapros:http://auctionpublicity.com/wp-content/uploads/2011/09/Vasili-Vasilievich-Vereshchagin.jpgAko niakoi ne e mogal da si go nameri, to tuk moje da go vidi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още