IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

De Beers вдига цените на диамантите си заради засилено търсене

Диамантената индустрия бе един от изненадващите победители, докато глобалната икономика се възстановяваше от първите ефекти на пандемията

15:06 | 17.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-големият производител на диаманти в света De Beers успява да наложи едно от най-агресивните си увеличения на цените на диамантите през последните години, докато компанията се възползва от манията за купуване на необработени камъни, съобщава Bloomberg.

De Beers е повишила цените с около 8% на първата си продажба за годината, посочват източници, запознати със ситуацията, поискали анонимност заради конфиденциалността на информацията. Най-големите повишения са били за по-малките, по-евтини камъни.

Диамантената индустрия бе един от изненадващите победители, докато глобалната икономика се възстановяваше от първите ефекти на пандемията. Очаква се потребителското търсене за бижута с диаманти да отчете силен ръст за миналата година, а предлагането да остане ограничено.

De Beers повишаваше цените на необработените диаманти през по-голямата част на 2021 г., опитвайки се да се възстанови от първата година на пандемията, когато индустрията почти спря. Въпреки това повечето от тези ценови увеличения бяха фокусирани върху по-големите и по-скъпите диаманти, а акцентът сега е върху по-евтините камъни.

На тазседмичната продажба в Ботсвана De Beers е повишила цените на по-големите камъни с около 5%, казват източниците, а цените на някои по-малки необработени диаманти са били с по 20% нагоре.

Говорител на De Beers, която е подразделение на Anglo American, е отказал коментар.

По-малките диаманти, използвани в по-евтините бижута, продавани на места като Walmart, от години изпитват трудности заради свръхпредлагане. Те обаче отчетоха сериозен ръст към края на 2021 г. заради затягане на предлагането и нарастващите цени на по-качествените стоки.

Това доведе до лудо купуване на вторичния пазар, където акредитирани от De Beers и Alrosa купувачи продават на други производители на камъни. Това накара De Beers да отговори, повишавайки собствениците си цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още