IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деймиън Хърст губи позиции на пазара на изкуство?

Очаква се художникът Питър Дойг да стане новият най-скъпо продаван жив британски творец

11:42 | 13.06.14 г.
<p>
	Картината &bdquo;Country-rock (wing mirror)&rdquo; на Питър Дойг.<em> Снимка: Sotheby&#39;s</em></p>

Картината „Country-rock (wing mirror)” на Питър Дойг. Снимка: Sotheby's

Деймиън Хърст може да загуби позицията си на най-скъпо продаван жив британски творец, пише BusinessWeek.

Картина на художника Питър Дойг, изобразяваща вход на тунел, представен като дъга, се очаква да бъде продадена на търг за 9 млн. паунда (15,1 млн. долара), сочат данни на Sotheby's. Аукционът ще се проведе на 30 юни.

49-годишният Хърст постави последния си рекорд на 15-и септември 2008 г. (денят, в който Lehman Brothers се срина) с продажбата на потопено във формалдехид теле с копита, рога и диск от 18-каратово злато. Творбата беше продадена за 10,3 млн. паунда.

След това обаче пазарът на произведения на Хърст започна да потъва. 

“Според данните, събрани от фирмата Artnet, творбите на Хърст, придобити по време на неговия търговски връх, между 2005 и 2008 г., които по-късно са били препродадени, са донесли средна загуба от 30%“, написа през ноември 2012 г. BusinessWeek.

Уебсайтът допълва, че една трета от повече от 1700-те творби на Хърст, предложени на търгове между 2009 г. и 2012 г., не са били продадени.

Дойг е доста по-различен от Хърст, както естетически, така и чисто биографично. Той е роден през 1959 г. в Единбург. Рисувал е пейзажи, вдъхновени от творчеството на Едуард Хопър и детството на Дойг в Канада. През 2002 г. художникът се мести от Лондон в Тринидад, където прекарва няколко години и създава студио за рисуване на карибския остров.

Картината, която може да надмине рекорда на Хърст, носи името „Country-rock (wing mirror)”. Тя е купена от сегашния си собственик през 1999 г. - същата година, в която Дойг я рисува. Подобно на много от другите му творби, в които има самотна фигура или няма никаква, усещането, което носи, е за меланхолия.

Колекционерите са повече от готови да платят големи суми за нея. „The Architect's Home in the Ravine” на Дойг беше продадена за 7,7 млн. паунда през февруари 2013 г., а „Road House” достигна цена от 11,9 млн. долара през май тази година.

Дори и Дойг да отнеме златната корона от Хърст, той ще продължи да е изоставащ спрямо най-продаваните творци в света. През ноември скулптурата „Baloon Dog” на Джеф Кунс беше продадена за 58,4 млн. долара от Christie's в Ню Йорк, поставяйки рекорд за най-скъпо продаван съвременен творец.

Кунс измести от позицията Герхард Рихтер, чиято картина „Domplatz, Mailana" беше продадена на търг на Sotheby's за 37,1 млн. долара през май 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още