Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Десетки футболни клубове от Европа търсят спасение във фонд на УЕФА

Средствата първоначално ще бъдат използвани за уреждане на неплатени трансферни сделки

Десетки футболни клубове от Европа търсят спасение във фонд на УЕФА

Снимка: Bloomberg L.P.

Около сто от най-засегнатите от разпространението на коронавируса футболни клубове в Европа искат достъп до нов кредитен фонд за милиарди евро, създаден от УЕФА, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Отборите са сигнализирали, че желаят да изтеглят кредити на обща стойност 2 млрд. евро от въпросния фонд, опитвайки се да преодолеят финансовите щети, нанесени от пандемията през миналата и тази година. 

Още по темата

Средствата първоначално ще бъдат използвани за уреждане на неплатени трансферни сделки, помагайки на по-малките европейски клубове, които разчитат повече на продажбите на играчи за своите доходи.

УЕФА и Асоциацията на европейските клубове, която представлява отборите от региона, изготвят последните подробности около проекта. Този фонд представлява помощно средство за европейските футболни клубове, които са загубили приблизително 9 млрд. евро приходи вследствие на забраната за провеждане на спортни събития пред публика.

Механизмът за отпускане на заеми е част от предложена тристранна стратегия за възстановяване от страна на УЕФА. Спортната организация също така иска да създаде финансов резерв за извънредни ситуации, за да се предпази от бъдещи кризи и да определи нови правила относно финансовия феърплей.

Все още се обсъжда въпросът за това дали да се разчита на една или на няколко банки, които да подпомогнат финансирането на проекта. Заемите ще бъдат обезпечени с приходите от телевизионните права на клубовете.

Очаква се отборите, които имат достъп до фонда, да получат по-ниска лихва от тази, която се предлага на пазара на търговски заеми. Кандидатите ще бъдат оценявани по финансови и спортни показатели.

Напрежението сред европейските футболни отбори нараства след неуспешен опит по-рано тази година на група от най-големите клубове в региона да формират отделна Суперлига, като в проекта взеха участие някои от най-богатите отбори в региона. Въпреки че това начинание пропадна на фона на ожесточените протести от страна на феновете и регулаторите, много от основните клубове продължават да търсят отчаяно начини за подобряване на финансовото си положение.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продадоха писмо на Екатерина II за ваксинацията и портрет за 1,26 млн. долара