IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детето на принц Хари и Меган Маркъл може да плаща данъци в САЩ

Херцогинята на Съсекс е американска гражданка, а САЩ са една от малкото страни, които налагат данъци въз основа на гражданството, а не на местожителството

16:28 | 14.04.19 г. 4
<p>
	Принц Хари и Меган Маркъл.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Принц Хари и Меган Маркъл. Снимка: Архив Ройтерс

Херцогът и херцогинята на Съсекс очакват първото си дете, но вълнението, че ще стават родители за първи път може да бъде съпътствано и с нежелани данъци.

Като американска гражданка Меган и детето й трябва да плащат налози в САЩ. С наближаването на датата на раждането и на „данъчния ден“ в САЩ – 15 април, ВВС обяснява защо кралските особи може да бъдат принудени да дават пари на американското федерално правителство.

САЩ са една от малкото страни, които налагат данъци въз основа на гражданството, а не на местожителството. Сред другите страни, които облагат с данъци граждани, които нямат местожителство в тях, са Еритрея и Мианмар.

Това означава, че макар херцогът и херцогинята да живеят във Фрогмор Котидж в Уиндзор, американското правителство ще очаква Меган да подаде данъчна декларация пред Службата за вътрешни приходи на САЩ (IRS).

Това важи и за бебето на Хари и Меган. Всеки американец, който е живял в САЩ през последните пет години, автоматично предава гражданството си на отрочето си.

Очаква се Меган да кандидатства за британско гражданство, но процесът отнема време. Преди сватбата им през 2018 г. секретарят по комуникациите на Хари Джейсън Кнауф заяви, че тя „трябва да отговаря на всички изисквания за имигрантите“. Това означава, че трябва да е живяла във Великобритания най-малко пет години.

След като стане британска гражданка, херцогинята може да се откаже от американското си гражданство и задължението си да плаща данъци в САЩ.

Но процесът не е лесен и както можете да се досетите, изисква плащането на повече данъци. Американското правителство налага изходен данък върху всички активи, притежавани от гражданин над 18 години и половина, който се отказва от гражданството си.

Макар че херцогинята на Съсекс ще може да се откаже от американското си гражданство след няколко години, когато стане британска гражданка, детето й ще трябва да чака, докато навърши най-малко 16 години.

Според американските закони непълнолетните лица под 16 години нямат изискваната зрялост за отказ от гражданство.

Какво се облага с данъци?

САЩ и Великобритания имат споразумение, което дава на американските граждани данъчен кредит въз основа на сумата на платените данъци на Острова, но е малко вероятно той да неутрализира данъците, които Меган или детето й трябва да платят в САЩ.

Американските граждани, които живеят в чужбина, са длъжни да плащат данъци върху доходите, върху подаръци над 15 797 долара, върху активи над 200 хил. долара и да разкриват сметки в чуждестранни банки.

За Меган това ще включва подаръците от партито за нероденото дете. Рождените дни на отрочето й може да се превърнат в упражнение по счетоводство. Всеки бъдещ приход от инвестиции или тръстове на името на детето също ще подлежат на данъчно облагане.

Кралски приходи

Като актриса Меган получавала по 50 хил. долара на епизод за сериала „Костюмари“. Макар че вече не е действаща актриса, тя ще получава известни плащания при всяко ново излъчване на сериала.

Разходите на херцога и херцогинята като тези за живот, пътуване, дрехи, се покриват от бащата на Хари заради ролята им на работещи кралски особи, които представляват кралицата. Принцът на Уелс финансира синовете си и семействата им с приходите от херцогство Корнуол.

Възможно е, когато Хари приеме пари от баща си, да държи сметките си отделно от тези на Меган, за да предотврати възможността американските данъчни власти да получат информация за херцогството или други семейни тръстове.

Пари, предоставени от принц Чарлз директно на Меган или на внучето му, ще трябва да бъдат обявени пред американските власти и ще подлежат на облагане с данъци.

Потенциалното разкриване на сложните финанси на кралското семейство е по-голям риск от плащането на солени данъци.

Повечето женени двойки в САЩ подават данъчните си декларации заедно, но херцогинята вероятно ще подаде индивидуална данъчна декларация, за да избегне разкриването на финансите на съпруга си.

Деца, които печелят под 2 хил. долара, могат да подават данъчни декларации с родителите си, но кралското бебе вероятно ще има подаръци и наследени активи, които трябва да бъдат декларирани пред IRS.

Независимо каква информация получи американското федерално правителство за финансите на кралското семейство, а експерти подчертават, че тя вероятно ще е ограничена, обществото няма да получи същата представа. Американските данъчни декларации са конфиденциални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Значи човек, който се роди в САЩ не е свободен. Дори и да се пресели няма отърване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
... и от кога малолетни лица без доходи плащат данъци ? Вие верно го обърнахте на фейк нюз и жълт прес !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Не са. Просто удариха една шпакла на хегемона!Да плащаш данъци вдолари е велииииика чест!Не е са простосмъртни, а за кралски особии елита на всички земни кълбета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
serafima
преди 5 години
Очаквах, че този сайт уважава себе си и няма да се включи в суетната и празноглава реклама на бъдещото дете на Хари и Мегън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още