IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Diageo продава 19 марки на американския производител Sazerac

Сделката е на стойност 550 млн. долара и се очаква да бъде завършена в началото на 2019 г.

21:52 | 12.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският гигант в производството на премиум алкохолни напитки Diageo продава портфолио от 19 марки на американската компания Sazerac за сумата от 550 млн. долара (427 млн. паунда).

В списъка влизат три разновидности на бранда уиски Seagram, Romana Sambuca, както и вече несъществуващия джин Booth's, съобщава ВВС.

От Diageo посочват, че продажбата ще позволи на компанията да се фокусира върху своите премиум марки в САЩ.

Постъпленията от сделката, които се очаква да бъдат в размер на около 340 млн. паунда, ще бъдат върнати на акционерите под формата на обратно изкупуване на акции, посочва още производителят.

Booth's в миналото се радваше на популярност във Великобритания, но производството му бе прекратено през 2017 г. В момента винтидж бутилки на марката от 60-те и 70-те години могат да бъдат намерени за цена от до 250 паунда.

Sazerac е една от най-старите семейни дестилерии, извършва дейност на територията на 10 щата, включително и в редица други държави като Великобритания, Ирландия, Франция, Индия, Австралия и Канада.

Diageo, в чието портфолио влизат марки като Guinness, Smirnoff и Johnnie Walker, също така съобщава, че се е съгласила да сключи 10-годишен договор за доставки със Sazerac. Главният изпълнителен директор на британската компания – Иван Менезеш, заяви, че „Diageo има ясна стратегия за осъществяването на последователен, ефективен растеж и създаване на стойност за нашите акционери“.

Сделката предстои да бъде мине регулаторно одобрение и се очаква да бъде завършена в началото на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още