IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Diageo разширява производството на скоч

Компанията планира да отвори нова дестилационна фабрика в Шотландия за 50 млн. паунда

15:53 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много от близо 100-те дестилационни фабрики в Шотландия работят независимо една от друга, но редица от тях са собственост на големи марки, пише онлайн изданието Just Luxe.


Williams Grant & Sons притежава няколко, както и United Spirits, Bacardi, Edrington, Morrison Bowmore и Inver House. Най-големите компании обаче са собственост на Pernod Ricard и най-вече на Diageo.

Освен множеството марки вина, бира, водка, рома джин и бренди, Diageo държи и най-различни видове дестилационни съоръжения и марки уиски. Сред тях са Johnnie Walker, J&B, Bushmills, Crown Royal и Bulleit, но гордостта на фирмата са 27-те малцови дестилационни завода, които притежава в различни региони на Шотландия.

Освен популярните блендове уиски, които предлага, Diageo разчита и на марки като Lagavulin, Oban, Talisker, Cragganmore, Dalwhinnie и Glenkinchie, които са сред луксозните сингъл-малц видове. Миналата година компанията обяви, че планира да инжектира 1 млрд. паунда в производството на скоч през следващите пет години. Сега тя разкри подробности за тези планове за разширяване на дейността.

След отварянето на малцовата дестилационна фабрика в Роузайл, Шотландия, Diageo планира да отвори още едно съоръжение в страната в близко бъдеще. То ще се намира близо до завода на компанията до Алнес и ще поеме инвестиция от 50 млн. паунда. След пускането съоръжението ще произвежда по 13 млн. литра скоч годишно, като ще създаде 20 нови работни места. Фабриката ще разполага и с централа за биоенергия, която ще преработва отпадните продукти от производствения процес в енергия за нуждите ѝ.

Освен този проект Diageo инвестира и още 30 млн. паунда в няколко завода за дестилация в района на Спейсайд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още