IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диамантът „Розово наследство“ бе продаден за 50 милиона евро

Това е нов световен рекорд за цена на карат за скъпоценен камък с този цвят

10:43 | 14.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великолепен 19-каратов розов диамант бе продаден за над 50 милиона евро на търг в аукционната къща Christie's в Женева снощи. Това е нов световен рекорд за цена на карат за скъпоценен камък с този цвят, предадоха Франс прес и AP.

Диамантът "Розово наследство" е бил открит преди около един век в Южна Африка. Той е купен от американската бижутерска фирмa Harry Winston, притежавана от швейцарската часовникарска група Swatch, след 10-минутно наддаване с участието на четирима кандидати за купувачи. Експерти от Christie's заявиха, че той е от камъните с най-чист химичен състав.

Скъпоценният камък, оценен предварително на сума между 30 и 50 милиона долара, бе веднага преименуван от купувача на "Розово наследство Уинстън". 

"2,6 милиона долара за карат е световен рекорд за розов диамант", заяви шефът на Christie's за Европа Франсоа Кюриел. "За мен този камък е "Леонардо да Винчи на диамантите", добави той.

"Розовото наследство" има правоъгълна форма и е бил притежаван от семейство Опенхаймер, което в продължение на десетилетия е ръководело миннодобивната компания De Beers. Американският Институт за скъпоценните камъни му е определил най-високата степен на наситеност на цвета (fancy vivid), посочва АP.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още