IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата на зимните колекции: унищожаването им е по-евтиният избор

Затворените от седмици по принуда модни магазини са залети със зимна стока на прага на пролетно-летния сезон

22:14 | 25.02.21 г. 6
<p>
	Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg&nbsp;</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg 

Времето притиска. Колкото повече наближава пролетта, толкова по-трудно е за германските търговци на модни стоки и обувки да продават своите зимни стоки. Стотици милиони якета и пуловери, шалове и шапки или ботуши все още се намират в магазините и складовете, съобщава асоциацията за търговия с текстил BTE.

В крайна сметка магазините са принудително затворени от няколко седмици. Онлайн търговията процъфтява. Интернет продажбите обаче не могат напълно да компенсират затварянето на магазините, както съобщават търговците. А пролетните и летните колекции отдавна напират да влязат в магазините, пише в свой анализ Die Welt.

И така, какво да правим със зимните стоки? Всъщност има четири варианта според бранша. Първо, дрехите и обувките се съхраняват, за да могат да бъдат продадени отново през следващата зима. Необходимото пространство за съхранение обаче е скъпо, а ликвидността на търговците – доста ниска след кризисната 2020 година.

Второ, стоките могат да бъдат доставени до аутлети и търговци на евтини стоки. Но в такъв случай те остават на пазара и сега или по-късно се превръщат в конкурентен продукт за продавача.

Вариант три са даренията. И четвърто, стоките могат да бъдат унищожени, например биха попаднали в инсинератор. Съюз на Зелените, Съвместната асоциация за благосъстоянието и Асоциацията на търговците в Германия (HDE) стартира нова дискусия за даряването и изгарянето. 

„Дарение вместо унищожаване - складове за добра кауза“ е името на инициативата на тримата партньори. Защото това, което звучи като логичен начин на действие, не се приема за даденост. „Търговците са в дилема“, казва управляващият директор на HDE Щефан Гент. „В момента много по-евтиният от дарението избор е стоката да се унищожи“.

Причината за всичко това е подобна на българската и доста прозаична - данъчното законодателство. Според него дарението, подобно на продажбата на стоки, обикновено се облага с данък върху продажбите, който е 19 процента от началото на годината. И в резултат на това според HDE дължимата сума често е по-висока от цената на унищожаването, която се оценява на 100 до 200 евро на тон.

Улрих Шнайдер е зашеметен. „Ако данъчното законодателство наказва тези, които искат да дарят дрехи, в сравнение с тези, които просто ги унищожават, тогава нещо не е наред с данъчното законодателство“, оплаква се главният изпълнителен директор на Съвместната асоциация за благосъстоянието. „Това е декадентско. Обществото на прахосниците ще достигне ново ниво“. 

Зелените атакуват финансовия министър от SPD. „Олаф Шолц има козове в ръката си", казва Катрин Геринг-Екард, председател на парламентарната група на Зелените. „Очевидната грешка може да бъде коригирана с малко усилия“. Всичко, което е необходимо, е административно указание в рамките на следващия закон за данъчната помощ в рамките на пандемията, смята тя.

А очевидно има раздвижване и в министерството. Във всеки случай шефът на HDE Гент докладва за проект на данъчните власти за така наречения регламент за собствения капитал. Той предвижда освобождаване от данъци до края на 2021 г. Това трябва да се приветства, казва Гент, „но също така се нуждаем от дългосрочна правна сигурност".

Подобна разпоредба ще има и за търговците на храни. И в действителност супермаркетите и дискаунтерите могат да даряват стоки в натура без данъчни обременености, например на хранителните банки, където хората, които се нуждаят, могат да бъдат снабдявани с храна. „Ние се нуждаем от такова нещо за нехранителния сектор - и то бързо и с правна сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ех,zelka007,zelka007.....,с този коментар много ми падна в очите.....,до сега можех да кажа,че си ми КУМИР.....,но от тук нататък си просто ЗЕЛКА.....Знаеш ли колко хора остават гладни заради такива "БАРОВЦИ" като теб.....Ти си олицетворение на приказката:"Сития не вярва на гладния.....".Хубаво се замисли преди да унищожиш следващата партида.....,не съм вярващ.....,но има там горе някой,който гледа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"...стоките , и трудът който стои зад тях , си имат цена ... !! "хехе ... ти отдавна си за сметището , ама на луди тия дето ти плащат все още ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Eдна сравнително известна германска марка, кара всичко което не може да се продаде там у нас, тук им е наредено цената да се сваля, докато тая дреха не изчезне от щанда. Та едва ли са единствените, които правят това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
аз не плащам нищо , всичко е включено в цените ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
а кво стана с въглеродния ти отпечатък ? :) произвеждаш и хвърляш ... замърсяваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
не трябва да се даряват , трябва да се унищожават ... иначе се чупи пазарът ... аз лично унищожавам каквото се обърка и не се продава с добри темпове . не преоценявам , не намалявам , не дарявам ... стоките , и трудът който стои зад тях , си имат цена ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още