IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Discovery готви съдебни действия срещу полското правителство заради проектозакон

Американската медия се противопоставя на приетия от долната камара на Полша закон, който може да принуди Discovery да продаде своето звено TVN

22:20 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската медийна група Discovery Inc. планира да предприеме съдебни действия срещу полското правителство за потенциално нарушение на двустранен инвестиционен договор със САЩ, съобщава Bloomberg.

Уведомителното писмо за нарушаването на договора от 1990 г. между двата съюзника в НАТО е изпратено до президента на Полша Анджей Дуда в четвъртък. Ден по-рано долната камара на полския парламент прие закон, който, ако бъде приложен, ще принуди американската компания да продаде звеното си TVN. 

Освен това полският медиен регулатор отказва повече от година да поднови лиценза за излъчване на новинарския канал на Discovery TVN24, след като медията обвини страната, че се стреми да заглуши независимата журналистика.

Discovery, третият по големина американски инвеститор в Полша, заяви, че проблемът е предупреждение за други чуждестранни компании, които искат да правят бизнес в европейската страна, определяйки действията на правителството „вредни и дискриминационни“.

Ако не успее да реши спора с Полша, Discovery заяви, че ще продължи делото чрез арбитраж.

„Ние сме дълбоко ангажирани да защитим нашите инвестиции в Полша и нейния народ, защитавайки интереса на обществеността към независимите медии и правото на свобода на изразяване“, посочва Жан-Бриак Перет, президент и главен изпълнителен директор на Discovery International. "Това законодателство ще има смразяващ ефект върху американските и европейските инвестиции в полската икономика и ние агресивно ще защитаваме правата си", добавя той.

Discovery заяви, че ще се стреми „да търси пълно обезщетение за нарушенията на договора от страна на Полша“, като се позовава на опасенията относно справедливото третиране на случая, злоупотребите с произволни и дискриминационни мерки, както и забраната за отчуждаване без обезщетение.

Компанията „продължава да се стреми към положително разрешаване на тази ситуация, но ако това се провали, Discovery възнамерява да започне арбитражно производство“.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че законодателството е от жизненоважно значение за страната, за да попречи на руските или китайските медии да завземат полската телевизия. Това също показа, че Полша най-накрая отстоява правата си след десетилетия на пасивно приемане на международния ред, изтъква той.

Полските националистически лидери се смятаха за политически съюзници на Доналд Тръмп, но при президента Джо Байдън връзките между двете страни постепенно се охладиха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още