IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney отново отложи отварянето на тематичния си парк в Шанхай

Shanghai Disneyland ще бъде открит в началото на 2016 г., твърди WSJ

14:25 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тематичният парк на Walt Disney в Шанхай, който струва 5,5 млрд. долара, ще отвори врати през първата половина на 2016 г., а не в края на тази, както беше предвидено по план, твърдят източници, започнати с проекта. Случващото се показва поредното предизвикателство по пътя на медийния гигант, пише Wall Street Journal.

От повече от десетилетие Disney планира отварянето на парка, който представлява джойнт венчър с компания, притежавана от шанхайското правителство. Първоначалният план беше паркът да бъде отворен през 2008 г., но това така и не се случи. Паркът ще бъде и ключово наследство от главния изпълнителен директор Боб Айгър, който планира да се пенсионира през юни 2018 г.

Единственото нещо, което може да бъде по-рисковано за проекта от отлагането на откриването му, може да се окаже преждевременното му отваряне, пише WSJ. Въпреки че Disney не разкрива подробности за датата, в който той ще отвори врати, Айгър обяви преди време, че се планира това да се случи през 2015 г. През миналата седмица обаче властите в Шанхай разкриха, че през тази година трябва да бъде завършена основната конструкция.

За да максимизира ефекта от парка, Disney вероятно ще го отвори през пролетта, а не през зимните месеци, така че да е по-близо до новогодишните празници в Китай, които се провеждат в началото на февруари.

Държавната Shanghai Shendi – консорциум от туристически и медийни компании, както и такива за недвижими имоти, притежава 57 на сто от Shanghai Disney Resort. Disney пък държи дял от 43%. Инвестициите на дружествата са пропорционални на техните дялове в джойнт венчъра.

Disney планираше отварянето на парка в Шанхай още от 90-те години, но оттогава досега ѝ се наложи да направи известни промени по плана. През 2002 г. компанията сключи договор с правителството, според който паркът ще отвори врати през 2008 г. Строителството обаче започна чак през април 2011 г. с голяма церемония.

Около 8000 души са заетите с изграждането на съоръжението, в което ще бъде поместен и най-големият замък за принцеси на Disney, част, посветена на филмите от серията „Карибски пирати“, хотел на тема „Играта на играчките“ и градина, посветена на зодиакалните знаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още