IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney ще развие "Междузвездни войни" по модела на Marvel

Компанията ще заложи на филми за отделни персонажи от сагата

14:02 | 23.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Райън Джонсън, режисьорът на филмите „Brick” и „Looper”, ще напише и режисира следващия филм от сагата „Междузвездни войни“.

Джонсън е обичан от мнозина режисьор. Той комбинира смело мислене („Brick” е филм ноар, чието действие се развива в калифорнийско училище), с екшън (в „Looper” Брус Уилис играе пътуващ във времето убиец, който иска да убие дете). Той е такъв тип човек, че мнозина в интернет твърдят, че именно Джонсън трябва да режисира „Междузвездни войни“, но до момента не е имал такъв шанс.

Иначе Джонсън не е сред най-успешните режисьори, които могат да получат франчайз от такава величина, пише Quartz. Последните му три филма събраха общо 72 млн. долара, по данни на Box Office Mojo. Последният филм от „Междузвездни войни“ - “Епизод III: Отмъщението на Ситите“ пък изкара самостоятелно 380 млн. долара в световен мащаб.

Но поемането на креативен риск може да се отплати, както се случи с Кристофър Нолан, който взе франчайза на „Батман“.

Новината за наемането на Джонсън идва след като собственикът на “Междузвездни войни“ Lucasfilm посочи други двама млади режисьори, единия от които е режисирал „Хроники“, а другият - последният филм за Годзила, да направят филми, които за първи път няма да са част от една сага.

Съпътстващите ленти, в които се говори, че ще участват Йода и Боба Фет, са били планирани още когато Walt Disney купи Lucasfilm за 4 млрд. долара през 2012 г. Изглежда Disney следва плана, по който действа другото ѝ дъщерно дружество Marvel, което купи на същата цена през 2011 г.

С наемането на талантливи, но неутвърдени режисьори Marvel поема известни рискове, но създава индивидуални франчайзи по комикси. По този начин зрителите се сблъскват с отделни персонажи като Железния човек и Капитан Америка. Всеки от тях обаче си има собствен франчайз, който е част от една по-голяма вселена.

Историите, които обединяват тази вселена, като „Отмъстителите", се превръщат в задължителен за гледане блокбъстър, който събира различните фен бази веднъж на няколко години. Методът на Marvel следва ясна блокбъстър формула, която, по ирония на съдбата, е създадена от „Междузвездни войни“ през 1977 г.

Ще успее ли Disney да направи същото с „Междузвездни войни“ днес, като разшири убедително вселената отвъд историята на Скайуокър? Ще разберем едва когато излезе следващият епизод, който в момента се снима. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още