IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джей-Зи изтегли музиката си от Spotify

Нито един от 12-те студийни албума на рапъра вече не е достъпeн в стрийминг услугата

09:13 | 10.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Музикалната стрийминг платформа Spotify премахна албумите на Джей-Зи от каталога си по искане на рапъра, който е собственик на конкурентната услуга Tidal, пише Bloomberg.

Нито един от 12-те студийни албума не е достъпен в Spotify от събота насам, като в профила му са оставени само онези, които са в колаборация с певеца R. Kelly. Джей-Зи остро критикува онлайн музикалните услуги за това, че не плащат достатъчно на изпълнителите. През 2014 г. той придоби Tidal, за да плаща на колегите си по-голям дял от постъпленията от стрийминг услуги, които в момента носят повече от половината от продажбите на американската звукозаписна индустрия.

По време на презентация, която направи през 2015 г., той представи други изпълнители, като Риана и Алиша Кийс, като съсобственици на Tidal. Представителите на Джей-Зи от Tidal не са отговорили на запитването за коментар.

Нарастващият брой плащащи си абонати на стрийминг услугите насърчиха продажбите на музикалната индустрия в рамките на две поредни години. Spotify е пазарен лидер с 50 млн. абонати, които плащат. Но все още повече от половината потребители на услугата слушат безплатно, което води до недоволство от страна на изпълнители и звукозаписни компании. Най-новият албум на Тейлър Суифт не е достъпен в Spotify, защото услугата отказва да ограничи предлагането му само до потребителите, които плащат.

Съгласно нова сделка с Universal Music Group, най-голямата звукозаписна компания в света, изпълнителите ще могат да ограничават пускането на новите си албуми и сингли само в платените услуги за две седмици. Част от хората, които имат дялове в Tidal, както и други изпълнители, пускаха музиката си ексклузивно в Tidal са известен период от време, преди да я направят достъпна на други места. Това привлече внимание към услугата, макар че тя все още има по-малък брой абонати от Spotify и Apple Music.

Някои, но не всички албуми на Джей-Зи, бяха достъпни в Apple Music, втората по големина платена музикална стрийминг услуга след Spotify.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още