IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джокович е бил задържан преди изслушването си в съда в неделя*

Спортистът може да остане в страната, докато съдът не разгледа законосъобразността на решението на министъра на имиграцията да анулира визата му

10:01 | 15.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Сръбският тенисист Новак Джокович бе задържан от австралийските власти преди изслушването си в съда в неделя, съобщава БТА, позовавайки се на BBC.

Изслушването на сърбина пред съда е насрочено за неделя от 9:30 часа сутринта местно време (0:30 часа българско). Спортистът може да остане в страната, докато съдът не разгледа законосъобразността на решението на министъра на имиграцията да анулира визата му и не вземе окончателно решение по случая.

Откритото първенство на Австралия по тенис започва в понеделник, а Джокович е поставен под номер 1 в схемата.

Според документи, публикувани в събота от федералния окръжен съд в Мелбърн като част от изслушването по делото за повторната отмяна на визата на Джокович, австралийските власти смятат присъствието на тенисиста страната за заплаха за обществения ред. Причината е негативното му отношение към ваксинацията срещу коронавирус и санитарните ограничения, наложени на фона на пандемията, съобщава още БТА, позовавайки се на ТАСС.

В придружаващите документи, представени в съда от австралийския министър на имиграцията Алекс Хоук се отбеляза, че присъствието на спортиста в страната би представлявало „заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред“, тъй като Джокович многократно „публично е заявявал нежеланието си да бъде ваксиниран и е показал явно пренебрегване на основните правила за поведение по време на пандемията от COVID-19, като изолиране след положителен резултат от тест“.

„Като се има предвид високата позиция на Новак Джокович, както и ролята му на модел за подражание в спортната и по-широката общност, неговото продължаващо присъствие в Австралия би могло да насърчи подобно поведение в страната", каза Хоук.

Министърът отбеляза, че с подобен пример за безнаказаност на сръбския тенисист може да повлияе на другите, като ги насърчи „да пренебрегват правилата и да не спазват изискването за задължителна изолация в случай на заразяване“.

„Освен това вярвам, че присъствието на Джокович в Австралия може да доведе до засилване на влиянието на групите против ваксинацията, което от своя страна ще провокира граждански вълнения и безпорядък“, добави той.

По-рано в петък министър Алекс Хоук упражни личните си правомощия, които му позволяват да пренебрегне по-ранно решение на съда и да отнеме визата на тенис звездата.

„Визата беше отменена по съображения, свързани със здравето и добрия ред, както и на основание, че това е в обществен интерес“, заяви Хоук в изявление.

Ако отнемането на визата остане в сила, според закона той не може да получи нова виза в продължение на три години. Това правило обаче може да бъде отменено.

*Информацията е актуализирана към 10:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още